Тирана. Албания регистрира исторически най-добрата си година в туризма заради

...
Тирана. Албания регистрира исторически най-добрата си година в туризма заради
Коментари Харесай

Албания с рекордни 1, 13 млрд. евро приходи от туризма през първото полугодие на тази година  

Тирана. Албания записва исторически най-хубавата си година в туризма поради повишен поток от задгранични туристи, съобщи Българска телеграфна агенция, подовавайки се на АТА.

Банката на Албания /централната банка – бел. ред. / разгласява отчет за платежния баланс, от който излиза наяве, че разноските на чужденците в Албания за първите шест месеца на годината са достигнали 1, 13 милиарда евро, което бележи нарастване от 64 % в съпоставяне със същия интервал на предходната година.


По данни на банката през този интервал са се нараснали и приходите от задграничните парични потоци с 32 %.

„ Първите шест месеца на 2022 година означиха най-високото историческо равнище от началото на отчетите на Банката на Албания по отношение на тези данни. Очаква се наклонността да продължи, защото данните на Албанския институт по статистика ИНСТАТ демонстрират, че визитите на чужденци са достигнали връх през летните месеци. От юг до север, задграничните туристи са били многочислени този сезон “, осведомят от банката.

Още през първото тримесечие на годината разноските на чужденците в Албания са надхвърлили със 17 % равнището от 2019 година, до момента в който през второто тримесечие нарастването на годишна база е още по-голямо – с 43 %.

По данни на Албанския институт по статистика през първите шест месеца на годината в страната са влезнали към 2, 5 милиона задгранични жители, което е с 16, 4 % повече по отношение на същия интервал bg turism

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР