Типичният работен ден е достатъчно дълъг сам по себе си,

...
Типичният работен ден е достатъчно дълъг сам по себе си,
Коментари Харесай

6 неща, които не дължите на вашите шефове

Типичният работен ден е задоволително дълъг самичък по себе си, само че забелязвате несъмнено - новите технологии непрекъснато способстват за неговото удължение. Когато най-сетне се приберете у дома, след дълъг ден, прекаран в офиса, мобилният ви телефон незабавно стартира да звъни, а електронната ви поща се изпълва с имейли от хора, които чакат неотложен отговор.

Въпреки че множеството хора настояват, че прекъсват изцяло връзката си с работата, незабавно щом се приберат вкъщи, едно ново проучване рисува една по-различна картина. Скорошно изследване на Американска психична асоциация откри, че над 50% от работещите ревизират служебния си имейл преди или след работно времето, през уикендите и даже когато са заболели. И това не е всичко, цели 44% от работещите ревизират служебната си поща даже когато са в отпуска.

Изследване на университета в Северен Илиноис, което бе оповестено предишното лято, демонстрира какъв брой нездравословен всъщсност е този табиет. Проучването разкрива, че все по-често срещаното условие в бизнеса, съгласно което човек би трябвало да дава отговор на запитвания, свързани с работата, било то посредством диалог по телефона или известие на пощата, даже след края на работния ден, води до хроничен стрес, който не разрешава на работещите да си починат и да се откъснат от работата. Този стрес въздейства извънредно на психическото и физическото здраве на човек и усилва риска от сърдечни болести, меланхолия и наднормено тегло.

В последна сметка, в случай че желаеме да бъдем здрави и продуктивни в работата, би трябвало да установим ясни граници сред нашия персонален и професионален живот.

Отговарянето на имейли и позвънявания след работното време не е единственото нещо, което би трябвало да влезе в тези граници. Трябва ясно да разграничите това, до което има достъп вашия началник, от това, което принадлежи единствено и само на вас. Ето няколко неща, които не дължите на шефа си:

1. Вашето здраве

Трудно е да се сложи някаква ясна граница сред здравето и работата, тъй като отрицателното въздействие на работното натоварване се натрупва последователно. Ежедневния стрес, неналичието на пълностоен сън и физическа интензивност постепенно, само че несъмнено, основават предпоставки за здравословни проблеми. Преди да сте го сте го осъзнали ще започнете да се оплаквате от болки в гърба и проблеми с очите.

Ключът към предварителната защита на тези проблеми е в основаването на здравословна рутина. Помислете от какво имате потребност, с цел да подобрите здравето си - разходки по време на обедната отмора, цялостен релакс през уикендите, потребление на дните за отпуска. Създайте проект, който да ви помогне да възстановите силите си след тежките работни дни, и се придържайте към него.  

2. Вашето семейство

Лесно е да попаднете в професионалния капан, който ви кара да поставите работата преди всичко и фамилията на второ. Много от нас го вършат, тъй като гледат на работата като на средство за подсигуряване на потребностите на фамилията. На всички ни се е случвало да си споделяме нещо от сорта на „ Трябва да спечелвам повече пари, с цел да могат децата ми да получат положително обучение “. Въпреки че в своята основа тези мисли са за положителното на нашето семейство, в реалност те единствено му вредят.  Когато сте на смъртния си одър няма да си спомните какъв брой пари сте изкарали за вашата половинка в живота и за вашите деца и внуци. Ще помните всички моменти, които са ви карали да се чувствате горделив и благополучен. Не се лишавайте от тези мемоари в името на парите.

3. Вашия здрав разсъдък

Въпреки че поначало всички ние имаме друго количество „ здрав разсъдък “, ние не изискуем нито една капка от него на нашия шеф. Всяка работа, която ви лишава даже парченце от него, не си заслужава. Психическото ви здраве и непоклатимост не е нещо, което шефът ви може да следи, тъй че вие ще би трябвало сами да го контролирате и да си наложите граници. Когато сте си свършили работата за деня, или даже за седмицата, а вашият не стопира да ви занимава с спомагателни задания, то най-хубавото нещо, което може да извършите, е да кажете „ не “ на идващото му предложение и да прекарате малко време с вашите другари и занимания. По този метод ще си гарантирате, че когато се върнете още веднъж на работа ще го извършите възобновени и с нови сили, които да ви създадат още веднъж работлив. Разбира се, това не значи, че не можете да работите изключително, само че не се опасявайте да откажете на шефа си, когато имате потребност от малко надалеч от офиса.

4.Вашата еднаквост

Макар че работа непроменяемо се трансформира във значима част от вашата еднаквост, нещата стават рискови, когато цялата ви персона се основава на вашата работа. Нещата са отишли прекомерно надалеч, в случай че когато се замислите за значимите неща във вашия живот, работа е единственото нещо, което ви едвам на разум. Изграждането на занимания и ползи отвън офиса не обвързвано за развлечение. Това ви оказва помощ да облекчите напрежението от работата, да растете като персона и да избегнете бърнаута.

5. Вашите контакти

Дължите на шефа си вашите най-хубави старания и качества в работата, само че сигурно не му дължите контактите, които сте натрупали през годините. Професионалните контакти, които сте построили в кариерата си, са артикул на вашият твърдоглав труд и старания. Ако желаете можете да ги споделите с компанията, само че в последна сметка те принадлежат само на вас.

6. Вашата честност

Когато жертвате честността си в името на постигането на някакъв резултат в работата вие непринудено се подлагате на големи равнища на стрес. Щом усетите, че вашите дейности не дават отговор на полезностите и правилата, в които вярвате, значи е настъпил момента, в който да кажете на шефа си, че не желаете да вършиме нещата по неговия метод. Ако това е проблем за шефът ви, то може би е пристигнало времето да се разделите.

Успехът и удовлетворението в живота зависят значително от способността ви да поставяте граници, които не би трябвало да бъдат прекрачвани, било то в професионален или персонален проект. Когато се научите по какъв начин поставяте тези загради, всичко ще си пристигна на място.

Травис Брадбъри , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР