Тиодор бе осъден на 2 години затвор, вече излежа половината,

...
Тиодор бе осъден на 2 години затвор, вече излежа половината,
Коментари Харесай

Нидерландец е подмамил жена от Пловдив да продаде жилището си и е избягал с парите

Тиодор бе наказан на 2 години затвор, към този момент излежа половината, евентуално скоро ще го пуснат на независимост, а не е върнал парите

Скоро ще излезе на независимост нидерландецът Тиодор Алфонс Еденс, който подлъга пловдивчанката Росица Ангелова да продаде жилището си и да му даде парите с заричане за брак и благополучен фамилен живот в Гамбия.

За измамата си той бе наказан на 1 август 2022 година на 2 години затвор. Чужденецът не апелира и присъдата влезе в действие, напомня вестник.

Тиодор Еденс е в ареста от 29 декември 2021 година и на процедура е излежал половината си присъда, а това му дава правото да изиска предварително условно освобождение.

Не ме е търсил към този момент, само че може и да опита да излезе от пандиза, сподели юристът му Васил Стефанов. 53-годишната Росица и 61-годишният Тиодор се срещнали в интернет напролет на 2020 година Той обяснил, че е чиновник на огромна фармацевтична компания в София, въпреки да работел във компания за онлайн услуги.

Започнали да си пишат и решили да се видят. На 1 май м. година той дошъл в Пловдив и в идващите 2 дни тя му посочила града, пътували и до Асеновград и манастира “Св. св. Кирик и Юлита ”. После го завела в с. Крумово, където живеят нейните родители. Баща отсъствал в този миг, само че чужденецът направил отлично усещане на майката.

Няколко дни откакто се прибрал в София, Тиодор предложил на Росица да заживеят дружно в Пловдив, тя се съгласила и отишла с колата си да го вземе от София. Той се нанесъл в жилището в регион “Тракия ” и няколко дни по-късно изискал пари за издръжката на свое дете от предходен брак.

Тиодор имал два брака - първия в Нидерландия, само че последвал бракоразвод, а втория – в Африка, само че брачната половинка му починала в злополука.

Росица му дала пари, той споделил, че ще ги преведе за издръжката, само че ги задържал за себе си. След този първи сполучлив опит да измъкне пари от дамата Тиодор намислил да я накара да продаде жилището си.

Предложил да се оженят и да отидат да живеят в Гамбия. Обяснил, че с парите от продажбата на жилището ще наеме къща в африканската страна и ще купи резервоар с памперси от другар в Белгия.

И когато завърши договорката, ще върне цялата сума.

Жената се съгласила, оповестила жилището за продажба и даже няколко пъти свалила цената под негово въздействие, с цел да откри по-бързо покупател. В последна сметка взела от договорката 52 165 евро, дала ги на обичания си и двамата отпътували за София, с цел да може той да уреди документите по овакантяване на работата.

Настанили се в един хотел на 16 юни. Росица открила, че е без телефон и персонална карта, само че решила, че ги е изгубила. На другата заран Тиодор излязъл сякаш да се разбере с работодателя си, само че отпътувал за Русе. Там се свързал с водач на такси, от който изискал да го закара до Румъния. Водачът се обадил на своя позната, която знаела британски, с цел да му превежда.

Тримата се качили в колата и потеглили, само че на границата се оказало, че преводачката има неплатени санкции. Нидерландецът дал 200 евро, с цел да ги покрие и да не се бавят. Тя решила, че това е жест на благотворителност от страна на чужденеца, и се зарадвала. Преминали през " Дунав мост " при Русе и оставили чужденеца в Плоещ, където той търсел хотел с повече звезди.

В това време Росица чакала бъдещия си брачен партньор до 1 часа в хотела в София, след това се качила в колата си и се прибрала в Пловдив. Не съумяла да се свърже по никакъв метод с Тиодор, който още по пътя за Румъния изхвърлил телефона си, и подала сигнал, че е излъгана.

На името на нидерландеца била издадена европейска заповед за арест и той бил арестуван на 29 декември на летище в Румъния, където чакал аероплан за родината си, тъй като майка му умирала от коронавирус.

След задържането Тиодор няколко пъти сменял версията си за случилото се. Първоначално твърдял, че Росица сама е решила да продаде жилището си, тъй като имала финансови проблеми. После споделил, че не е взимал парите, че Росица е знаела, че връзката им е мимолетна и сред тях няма нищо съществено, и че е била наясно, че той отпътува за Румъния.

Изправен пред районния съд в Пловдив, той описа, че след гибелта на втората си брачна половинка решил да си потърси жена, само че държал тя да няма деца. Така се срещнал с Росица, харесал я и не е имал желание да я измами. В целия си живот 61-годишният Тиодор не е разполагал с доста пари и когато видял сериозната сума, нещо му станало.

“Никога не съм имал 50 хиляди евро. Като ми даде парите, и превъртях. Иначе не съм желал да причиня нещо неприятно, в случай че не бяха парите, в този момент щяхме да сме щастлива двойка ”, съобщи Тиодор Алфонс Еденс.

Дълго отхвърляше в държанието му да е имало предумисъл, само че в последна сметка одобри делото да се гледа по процедурата, която допуска да се съгласи, че всички обстоятелства и условия са такива, каквито са разказани в обвинителния акт, тъй като тя му подсигурява понижаване на присъдата с една трета.

Съдия Боян Кюртов отхвърли довода за неналичието на предумисъл. Той е съзнавал настъпването на общественоопасните последствия и е желал това. Всичко е видно от последователността в неговите дейности, построяването на легенда за желанията му да подписа брак с Росица, искане на заем да завърши договорка за памперси с оглед обезпечаване на бъдещите им връзки - тези изказвания не били истинни и той нямал изначално такива планове.

В последна сметка се и укрил, като прекъснал всякаква връзка с потърпевшата, което също изрично сочи на концепцията му да присвои за себе си получената сума от 52 165 евро.

Всичко това е записано в претекстовете към неоправдателната присъда, чийто първичен размер беше 3 години, редуцирани до 2 поради признанието.

Тя беше произнесена при превес на смекчаващите условия, а като отегчаващ факт беше регистрирана сумата на измамата, която надвишава прага, наименуван изключително огромни размери - 140 минимални работни заплати.

Към оня миг най-ниското заплащане у нас е 610 лева Наказанието е дейно, съдът отхвърли разновидността за отсрочване на присъдата. “Условното наказание не би постигнало изправителен резултат върху дееца, изхождайки от спецификата на осъщественото закононарушение с измамливите дейности по поддържане на заблуждението у потърпевшата, която в последна сметка се разпоредила с единственото си жилище, с цел да даде сумата пари на подсъдимия ”, гласят причините.

Част от присъдата е и задължението на Тиодор да върне парите на Росица с натрупалите се лихви от датата на измамата. Само че още в хода на делото стана ясно, че в Румъния той е похарчил по-голямата част от тях и имал като имущество единствено една кола, само че невисок клас.

“Няма данни да са платени каквито и да било пари все още ”, съобщи юристът на излъганата жена Ангел Костадинов. Предстои да се види по какъв начин ще работи Тиодор Алфонс Еденс, когато излезе от пандиза, и дали ще се издължи на Росица Ангелова непринудено, или ще се наложи да се водят още каузи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР