Тихоокеанските градове са много по-стари, отколкото се смяташе досега, установи

...
Тихоокеанските градове са много по-стари, отколкото се смяташе досега, установи
Коментари Харесай

Тихоокеанските градове са много по-стари, отколкото се смяташе досега

Тихоокеанските градове са доста по-стари, в сравнение с се смяташе до момента, откри ново проучване на експерти от Австралийския народен университет, представено от електронното издание " Юрикалърт ".

Учените са разкрили нови доказателства за един от първите тихоокеански градове, които дават съображение да се счита, че обитаемоте места в региона са основани доста по-рано, в сравнение с се предполагаше.

В проучването е употребявано въздушно лазерно сканиране за картографиране на археологически обекти на остров Тонгатапу в Тонга.

Събраните данни демонстрират, че урбанизацията в региона на Тихия океан се дължи на локалното население и се е развила преди западното въздействие, твърди водещият създател на проучването Филип Партън.

" Строежи в земята са правени още от към трети век в Тонгатапу, а това е 700 години по-рано, в сравнение с се смяташе до момента ", споделя експертът. " С разрастването на селищата е трябвало да се измислят нови способи за поддържане на увеличаващото се население. Устройство, което назоваваме урбанизация с ниска компактност, слага началото на големи обществени и стопански промени. Хората си взаимодействат повече и правят разнообразни типове работа ", добавя Партън.

Според него проучването на урбанизацията в Тихоокеанския район е комплицирано поради голям брой компликации при събирането на данни, само че новите технологии трансформират това.

" Успяхме да съвместим високотехнологично картографиране с работа на археолози на терен, с цел да разберем какво се е случвало в Тонгатапу ", изясни Филип Партън. Според него " тази информация способства за разбирането ни за ранните тихоокеански общества ".

" Урбанизацията е сфера, която до момента не е доста изследвана. Когато хората си мислят за ранни селища, те нормално се сещат за обичайните остарели европейски градове с компактни жилища и калдъръмени улици. Сега става въпрос за много друг тип град ", споделя откривателят.

Партън отбелязва, че обитаемото място демонстрира приноса на Тихоокеанския район към науката за градовете. " Можем да забележим следи, че въздействието на Тонгатапу се е популяризирало в югозападната част на Тихия океан епохи по-късно ", твърди той.

Партън е на мнение, че крахът на урбанизацията с ниска компактност в Тонга се дължи значително на идването на европейците. " Тя не се е сринала, тъй като системата е имала недостатъци, а по-скоро това е обвързвано с идването на европейците и импортираните заболявания ", споделя той. Изследователят твърди, че това е единствено началото на дейностите за проучване на ранните тихоокеански селища и евентуално има още доста неща, които да бъдат открити.

Данните от изследването са оповестени в профилираното издание Journal of Archaeological Method and Theory.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР