Ти можеш всичко!Начинът, по който родителят говори на детето си,

...
Ти можеш всичко!Начинът, по който родителят говори на детето си,
Коментари Харесай

25 изречения, които ще вдъхнат увереност на детето ви

Ти можеш всичко!

Начинът, по който родителят приказва на детето си, се трансформира в неговия вътрешен език. Знаем, че децата ни са способни на доста – дано го удостоверяваме с думи. Избягвайте да употребявате думи като „ Ще се нараниш! “ или „ Да не паднеш! “ . Вашият звук и думите ви би трябвало да вдъхват убеденост на детето.

Ти си самоуверен!

Понякога би трябвало да казвате нещата на глас. Забелязали сте, че се е държало самоуверено? Кажете му го . Може самото дете да не е забелязало.

Ще успееш!

Знаете, че децата ви имат нужните пълномощия и средства, нали? Вашата убеденост в това, облечена в думи, ще ги поддържа по пътя към триумфа.

Вярвам в теб.

Щом вярвате в качествата на детето си – кажете му го. Това ще го въодушеви и стимулира.

Ти можеш да се справяш със комплицирани задания.

Понякога сложните задания наподобяват невъзможни за осъществяване. Ако му кажете тази фраза, детето ще разбере няколко неща – първо, че вие разбирате компликацията на заданието, и второ, че все пак то ще се оправи с него.

Ще те обичам, каквото и да стане.

Децата ни би трябвало да чуват, че любовта ни към тях е безусловна, а не променлива, зависеща от дребни или огромни прегрешения.

Хайде да пробваме дружно.

Всички ние от време на време се нуждаем от другарска ръка, която да ни поддържа – уверете децата, че те постоянно могат да разчитат на вас, когато са в потребност.

А ти по какъв начин би го направил?

Задавайте въпроси. Като видите, че детето прави нещо мъчно, го попитайте: “Как се справяш? Какво би подобрил идващия път? “.

Това е ужасно, разкажи ми повече!

Забелязвайте освен напъните на детето, само че и го помолете да ви опише детайлности за самия развой, чуйте гордостта в гласа му, когато ви изяснява по какъв начин се е справило.

Как мога да ти оказа помощ?

Когато детето не се оправя, не се опасявайте да му предложите помощ. Дайте му да разбере, че постоянно сте разполагаем за подпомагане.

Направи го толкоз добре, колкото можеш.

Не можем постоянно да печелим и постоянно да съумяваме. Но можем да вършим най-хубавото, на което сме способни. И е хубаво да научим децата си да го вършат.

Знам, че е мъчно, само че по-рано си успявал.

Ако припомняме на детето си за минали негови триумфи, то ще придобие задоволително убеденост, с цел да се оправи още веднъж.

Ти си добър.

Независимо от най-различните усеща, които изпитвате, детето ви би трябвало да знае, че вие го харесвате и приемате такова, каквото е.

Гордея се с теб.

Повтаряйте тази фраза освен когато детето е съумяло в нещо, само че и когато е пробвало, само че не се е справило, когато е овладяло сложни страсти, когато е пораснало и помъдряло още мъничко.

Даже когато се караме, ние се обичаме.

Обяснете му, че отрицателните страсти не значат завършек на любовта. Те би трябвало да се споделят и преодолеят.

Интересно, какво ще стане, ако…

Постарайте се да стимулирате любознанието у децата си, като им оферирате да помислят над благоприятни условия и вероятности.

Знаеш ли какво значи „ мощ на духа “?

Децата обичат да научават смисъла на нови думи. Разкажете им за силата на духа, устойчивостта и упоритостта – какъв брой са значими те за реализиране на поставените цели.

Искаш ли да чуеш една история?

Разказвайте истории на детето си, н ай-добре споделяйте персоналния си опит – по какъв начин сте преодолявали трудности и решавали проблеми.

Хайде да създадем нещо бясно!

Покажете на детето си, че нещо, което то счита за невероятно, е в действителност допустимо – даже да е много извънредно и даже малко бясно. Така то ще научи, че би трябвало да пробва.

Понякога новите неща наподобяват плашещи, само че след това ще видиш, че са хубави!

Малките деца обичат да имат позната конюнктура и едни и същи хора към себе си. Важно е да им описваме какъв брой увлекателна и забавна може да бъде смяната , с цел да ги мотивираме да излизат от зоната си на комфорт.

Знам, че постави старания, и се гордея с теб.

Ако човек, без значение от това, дали е дребен, или е огромен, постави старания, то е значимо те да бъдат приети, без значение от резултата. Та нали най-главното не е успеха, а присъединяване.

Струва ми се, че ти е забавно, хайде да научим повече.

Във всяка възраст би трябвало да стимулирате любознанието и жаждата към изследователство у децата. В резултат на това детето ще умее и ще търси нова информация и опит.

Понякога бъркаме и се учим от грешките си.

Пътят към порастването е посипан с неуспехи и значими житейски уроци. Не е нужно да засрамваме децата си, когато позволяват неточности – по-важното е да ги научим да ги възприемат като урок.

Днес какво ново направи и научи?

Започнете диалог за порастването, измененията и заплахите. С всяко преодоляно затруднение и новопридобито познание самооценката на детето ще пораства.

Повтаряй след мен : „ Аз мога! “

Положителните изказвания са мощен инструмент за стимулация на мозъка ни. Когато учим децата си да ги употребяват от най-ранна възраст, ние им осигуряваме прелестно средство за бъдещия триумф.

Автор: Деная Бараон, Инфо: huffingtonpost.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР