Thriller е шестият музикален албум на американския певец Майкъл Джаксън

...
Thriller е шестият музикален албум на американския певец Майкъл Джаксън
Коментари Харесай

Излиза най-продаваният албум за всички времена Thriller

" Thriller " е шестият музикален албум на американския артист Майкъл Джаксън и е най-продаваният албум за всички времена. Албумът е публикуван на 30 ноември, 1982 от Епик Рекърдс като последователене след сериозно и рекламно сполучливият му албум от 1979, Off the Wall. Thriller изследва сходни жанрове като тези в Off the Wall, в това число фънк, диско, соул, софт рок, R&B и поп. Обаче текстовете на Thriller са с по-мрачен темперамент, включвайки параноя и свръхестественост.
С бюджет от $750,000, записването става сред април и ноември 1982 в Уестлейк Рекординг Студиос в Лос Анджелис, Калифорния. С помощта на продуцента Куинси Джоунс, Джаксън написва четири от деветте песни на Thriller. Следва издаването на първия сингъл на албума, " The Girl Is Mine ", някои обзерватори считали, че Thriller ще е единствено дребен шлагер. С издаването на втория сингъл, " Billie Jean ", албумът се изкачва на върха на чартовете в доста страни. На неговия връх, албумът е продаван в милион копия интернационално на седмица. Само за година Thriller се трансформира — и още е — най-продаваният албум за всички времена. Продажбите са сведени до 60-65 милиона копия продадени в целия свят. Седем от деветте песни на албума са издадени като сингли и всички доближават до топ 10 на Billboard Hot 100. Албумът печели рекодните осем награди Грами на Награди Грами 1984, в това число награди в три разнообразни жанра — поп, R&B и рок.
Thriller затвърдява статута на Джаксън като една от превъзхождащите поп звезди на късния 20 век и му разрешава да счупи радикалните бариери посредством появяването си в MTV и срещата му с президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън в Белият дом. Албумът е един от първите, които употребяват видеоклипове като сполучлива промоция – видеоклиповете на Thriller, " Billie Jean " и " Beat It " са постоянно пускани по MTV. През 2001, е издадено особено издание на албума, в което има аудио изявленията, демо на записването на песента " Someone In the Dark ", което е спечелило Грами като ария от кино лентата Извънземното.[1] През 2008, албумът чества 25-та годишнина и е пуснат под името Thriller 25, като съдържа ремикси, в които вземат участие модерни музиканти, както и ария която не е била в истинския албум и DVD.
Thriller е на 20-то място от класацията на списание Rolling Stone " 500-те най-велики албума за всички времена " през 2003 и е под номер 3 в класацията на Национална асоциация на записващите търговци " Окончателни 200 албума за всички времена ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР