(The Star Of Bethlehem Appears To The Magi, Rogier van

...
(The Star Of Bethlehem Appears To The Magi, Rogier van
Коментари Харесай

Божествена и ангелска сила, явила се в образа на звезда ♥ Витлеемската звезда

(The Star Of Bethlehem Appears To The Magi, Rogier van der Weyden, Bladelin Triptych, right wing, 1445-50, Staatliche Museen, Berlin)

Звездата на Христовото рождество се появила преди към 2000 години и съгласно евангелския роман била тази, която отвела тримата влъхви до дребния Иисус. Природата на тази звезда към момента съставлява мистерия за учените. Има значително опити да бъде пояснен този необикновен феномен, само че никоя доктрина не го изяснява напълно и по тази причина Витлеемската звезда продължава да очарова със своята загадъчност и се е трансформирала в един от основните знаци на Рождественските празници.

Единственият меродавен източник, който дава информация за Витлеемската звезда, е евангелието от Матей при започване на 2-ра глава. Според този текст „ маговете ”, които пристигнали да се поклонят на Иисус, били мъдреци от страна, намираща се източно от р. Йордан. Броят им не е прочут от евангелския текст, само че се е наложила цифрата три поради трите подаръка, които поднесли на Христос. Още до момента в който били на Изток, мъдреците забелязали звездата в западната или югозападната част на небосвода и я последвали, с цел да стигнат в Йерусалим. Ирод не знаел нищо за нея, нито пък жителите на Йерусалим - явно тя е била забележима единствено за влъхвите или е била мъчно забележима от неспециалисти.

Ако Рождественската звезда била ярка, щели да я виждат и останалите хора, с изключение на мъдреците. Ако била прекомерно мрачна, с цел да я виждат неспециалисти (маговете били „ експерти ” в този смисъл), тогава автоматизирано отпадат теориите, които считат, че звездата е била ослепителен астрален обект, забележим от всички.

Ирод проучил информацията към идването на влъхвите и заповядал да бъдат избити всички момченца под 2-годишна възраст. Оттук се прави изводът, че пътуването на маговете траяло към две години. Следователно звездата, която ненадейно станала забележима, се забелязвала на небето в продължение на две години. Когато влъхвите си тръгнали от Ирод, звездата още веднъж се появила, намирала се непрекъснато пред тях и ги водела, до момента в който слязла и застанала над детето Иисус. Звездата указала на малко, съответно място, където се родил Иисус.

Един небесен обект обаче поради огромното разстояние, на което се намира, не може да покаже съответно място на повърхността на земята, а единствено посока, ориентир. За да се уточни избран земен сектор, би трябвало небесният обект да се е образувал в по-низките пластове на земната атмосфера, което е невероятно за астрално тяло. Следователно сведенията, които черпим от Св. Писание, съпоставени с характерностите на астралните или метеорологични обекти или явления, демонстрират, че Витлеемската звезда не би могла да бъде астрален обект, от какъвто и да е темперамент, а също и метеорологичен.

Едно безапелационно тълкувание на Витлеемската звезда е, че тя е имала извънреден темперамент. Вероятно е била ангел или някаква божествена мощ с формата на звезда (има сходни случаи в Стария Завет).

Много рационалисти и учени-материалисти отхвърлят съществуването на свръхестественото и основават теории за физическо пояснение на свръхестественото, само че по този начин губят смисъла на случилото се.

А в действителност истината е, че няма толкоз огромно значение, какво се е случило на небето в онази нощ, тъй като нещо доста по-важно се било случило на земята. Нещо величествено се случило в дребния град Витлеем – родил се Иисус Христос, Спасителят на света. Затова е доста по-чудно да се види Кой се е родил в святата нощ преди 2000 години, в сравнение с каква е била Рождественската звезда, предвещала раждането на „ Слънцето на правдата ”.

Св. Йоан Златоуст за Рождественската звезда: „ Виждаш ли, какъв брой несъобразности се откриват, в случай че съдим за това събитие по хода на човешките каузи и по елементарен метод? Но с цел да не прибавяме недоумения към недоумения, с цел да не ви приведем в комплицираност, да пристъпим в този момент към позволение на въпросите. Да стартираме с Христовата звезда. Ако узнаем, каква е била тази звезда – обикновена или друга от другите, фактически ли била звезда или единствено е имала тип на звезда, ще бъде елементарно да разберем всичко останало. Но от кое място можем да узнаем всичко това? От самото Св. Писание. Че тя била невероятна звезда и даже не звезда, а както ми се коства – някаква невидима мощ, която била приела типа на звезда, това се потвърждава, първо, от нейния път. Няма и не може да има звезда, която би имала подобен път. Виждаме, че и слънцето, и луната, и всички останали звезди вървят от изток към запад; а тази звезда вървяла от север на юг; в такова състояние точно се намира Палестина във връзка с Персия.

Второ, също може да се види от самото време: тя се явила не през нощта, а измежду ден, при светлина на слънцето... Трето, това се потвърждава от събитието, че звездата ту се появявала, ту отново се скривала. Когато мъдреците отивали за Палестина, тя се виждала и им показвала пътя, а когато влезнали в Йерусалим, тя се скрила. След това, когато те споделили на Ирод, защо са пристигнали, оставили го и потеглили на път, звездата отново се явила. Това към този момент не е придвижване на звезда, а някаква изцяло рационална мощ. Тя нямала собствен избран път, само че когато трябвало, се серпантина и стояла, като се съобразявала във всичко с потребността на мъдреците, сходно на заоблачен дирек, който показвал на евреите, по кое време трябвало да почиват и по кое време да потеглят на път ”.

Св. Теофилакт, архиепископ Охридски:

„ Като слушаш за звездата, не мисли, че тя е била една от забележимите за нас; не, това е била божествена и ангелска мощ, явила се в облика на звезда. Тъй като влъхвите се занимавали с науката за звездите, то Господ ги призовал с това, което било за тях прочут знак, сходно на рибаря Петър, който Той изумил с множеството риби (Лука 5:5-8) и по този начин го привлякъл към Христос...

Звездата се явила на влъхвите преди рождението на Господ, защото на тях им предстояло да употребят доста време в път, с цел да могат да се поклонят, когато Той бил още в пелени... “.

Михаил Стаматис 

Източник:
Картина(заглавна): Star of Bethlehem, c.1885–1890, Edward Burne-Jones, Birmingham Museum & Art Gallery, Birmingham, en.wikipedia.org
* The Star Of Bethlehem Appears To The Magi, Rogier van der Weyden, Bladelin Triptych, right wing, 1445-50, Staatliche Museen, Berlin, commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР