„The Amazing Race of Storytelling“: Търсенето на история води до човек, за когото се смята, че е последният лъскач на обувки в Савана

...
В нова поредица CBS Mornings“ водещият национален кореспондент Дейвид Бегнауд
Коментари Харесай

В нова поредица „CBS Mornings“ водещият национален кореспондент Дейвид Бегнауд беше изненадан с последния момент самолетен билет, впускайки се в предизвикателството да намери история в рамките на 48 часа след пристигането си на местоназначението. „Удивителната надпревара в разказването на истории“ започва в Савана, Джорджия, където среща Уилбърт Бойс.

Уилбърт Бойс, смятан за последния лъскач на обувки на Савана, реши да се пенсионира – отбелязвайки края на една ера за Бойс и неговия изчезващ занаят.

78-годишният мъж имаше лъсна обувки в Barber Pole, бръснарница в Савана, в продължение на 25 години и все още работеше доскоро. Бойс каза, че е избрал да се пенсионира, след като осъзнал, че артритът му е повлиял на способността му да ходи и работи, което го подтикнало да спре.

Работата му се е развила през годините, като все по-малко клиенти търсят обувки блести. Но отдадеността на Бойс към занаята му остава непоколебима.

„Човек не казва нищо, ако стане и се облече и обувките му не са лъснати“, каза той, смеейки се.

CBS News намери Бойс чрез Стратън Леополд, 80-годишният собственик на Leopold's Ice Cream, основан през 1919 г. Леополд каза, че Бойс е човек, с когото трябва да се срещнем – и го намерихме на една пейка извън Барбър Полюс.

Бойс откри страстта си към лъскането на обувки на 15-годишна възраст в родния си град Декейтър, Илинойс, много преди да се премести в Савана.

„Минах един ден и видях обувката щанд за лъскане. И аз влязох и попитах дали някой лъска обувки. Никой ли не лъска обувките. И така, той ми даде работата", каза Бойс.

Десетилетия по-късно работата изглеждаше различно. Бойс прекара много повече време в седене и чакане, отколкото в лъскане. Няколко дни той не видя нито един клиент.

Но въпреки че нуждата от лъскане на обувки намаля през последните години с преминаването към по-ежедневно облекло, Бойс имаше лоялни клиенти през годините, вкл. Кметът на Савана Ван Джонсън. Кметът каза, че е част от "клуба на $100", група клиенти, които плащат $100 на година за неограничен брой блясъци.

Клубът беше инициатива на Джонсън да подкрепи Бойс.

„В края на деня тези обувки изглеждат много по-добре, отколкото изглеждаха, когато дойдох тук“, каза Джонсън след лъскане на обувки.

Въпреки че Савана може вече да няма легендарния лъскач на обувки, Бойс се гордееше с делото на живота си и занаята, който усъвършенства.

„Аз съм най-добрият. Най-великият на всички времена, G-O-A-T“, каза Бойс, смеейки се.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР