Тези, които не биха взели, са предимно от ромската махала,

...
Тези, които не биха взели, са предимно от ромската махала,
Коментари Харесай

Край На Авантата! Финансовата Помощ От Държавата Губят Всички Родители В България, Които Са

Тези, които не биха взели, са най-вече от ромската махала, където с трите си деца живее и Янка. При новите условия дамата няма да вземе и лев от общината. Според ромите това е незаслужено, тъй като парите са за потребностите на новородените, а не за родителите, по думите им.

Макар че също е ром, здравният посредник приветства мярката. И той, и брачната половинка му са висшисти и ценят образованието повече от парите. " Съгласен съм, защото това е един тип мотивация за този етнос, че би трябвало да бъдат образовани, а да не раждат толкоз рано ", разяснява Симеон Апостолов, здравен посредник.

За другите в махалата обаче мярката е дискриминационна:

" Не е редно на едните да има, на другите да няма, тъй като нямаш приблизително обучение. А пък те знаят доста добре, че нашите роми, от малцинствата, нямат приблизително обучение ", сподели Валентин Ангелов.

Но съгласно общинския консултант, вкарал просветителния ценз в изискванията за приемане на помощ при раждане, място за разделяне няма:

" Ние не разделяме хората на избрани раси или на избрана религия. По-скоро нашата цел е тъкмо образованите хора, към тях сме се насочили, тъй като този град има потребност от образовани хора, с цел да се развива ", съобщи Стамо Димитров, общински консултант от Българска социалистическа партия.

Според общинарите от Свиленград просветителният ценз не е оригиналност за страната ни при предоставяне на този тип еднократна помощ. Подобен аршин работил и в Ботевград да вземем за пример.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР