Тези, които бяха позабравили какво се случва, когато Христо Порточанов

...
Тези, които бяха позабравили какво се случва, когато Христо Порточанов
Коментари Харесай

Филмът "Порточанов в атака" едва сега започва

Тези, които бяха позабравили какво се случва, когато Христо Порточанов се развихри, стартират да си напомнят. През август 2020 година някогашният началник на футболния " Нефтохимик " удостовери, че ще се кандидатира за президентския пост в БФС. И действително незабавно стартира предизборната си акция. Тя се води от Инициативен комитет в негова поддръжка, само че за всички е ясно - зад дейностите на този комитет и обществените обръщения стои точно Порточанов. С целия си искра, хъс и сила.

 

Обвиненията

Въпросните отворени писма се подават регулярно от Инициативния комитет. И във всяко от тях има по някой неуместен миг за хора от управлението на БФС. Най-вече за Емил Костадинов, за който се спекулира, че ще е индивидът от актуалната администрация, който ще се кандидатира на конгреса. А екипът на Порточанов упрекна неведнъж героя от " Парк де Пренс " и вицепрезидент на БФС, че се пробва да си завоюва политически подкрепи. Затова и било лобирането за Александър Димитров да стане селекционер на мъжкия народен тим.

" Г-н Костадинов, президентът на БФС не се избира от " Дондуков " 1 и 2, а от делегатите, не и от предприемачи към този момент с бели якички ", гласеше едно от посланията. А друго: " Разбираме желанието Ви да наложите треньор на мъжкия тим на България единствено с цел да се харесате на една партийна централа. Уверяваме Ви обаче, че това е рискова заигравка. "

Костадинов и различен от вицепрезидентите - шефът на Аматьорската футболна лига Румян Вълков, пък бяха предизвестени:  " Наслаждавайте се и двамата на последните си дни в управата на БФС. Колкото и да звъните на районните и зонални препоръки на БФС да не се подписват за ексклузивен конгрес на 30 април т. година, танцувате последния си валс във футбола. "

Отправено бе и настояването Костадинов, Вълков и още 7 членове на Изпълкома - Кирил Домусчиев, Йордан Лечков, Спас Русев, Димитър Аргиров, Венцеслав Стефанов, Михаил Статев и Панайот Рейзи, да подадат най-накрая писмените си оставки, както го сториха всички останали техни сътрудници още през октомври 2019 година

С настояването за конгрес в границите на един ден пък бе изработен намек за корупционни практики, свързани с предходни конгреси:  " Където и да се организира конгресът..., той ще отнеме не повече от 3 часа и по този метод ще се спестят над 150 000 лв.. Няма да има банкети вечерта преди конгреса и преспиване на делегатите в първокласни хотели, с цел да се избегнат всевъзможни подозрения по отношение на тяхната чиста съвест. "

 

Заканите

От екипа на Порточанов оповестиха, че няма да се лимитират единствено с медийните изяви. " Надяваме се, че в съда ще назовете имената на хората, които ви подредиха и използваха. След конгреса - всекиму съгласно държанието му ", бе казано общо към футболните функционери, дружно с обвиняванията, че по зонални препоръки се оказва напън върху клубовете да не се включват в подписката за извънреден конгрес.

Сезиране на УЕФА и ФИФА са други хипотетични последващи дейности. Двете съществени организации във футбола бяха упоменати по отношение на хипотетичното лобиране в интерес на Александър Димитров, което бе показано като политическа интервенция в работата на футболните федерации.

И още - УЕФА бе намесена като хипотетичен предстоящ съдия по отношение на периода за мандата на бъдещото управление. " Трябва да спрат спекулациите, че след изключителния Конгрес може би би трябвало да има и постоянен. Уверяваме всички наши съидейници, че няма такова нещо, което е видно от член 22 от Статута на УЕФА - " Мандатът на новоизбрания президент и членовете на изпълнителния комитет стартира след края на извършения Конгрес ".

 

Реакцията на БФС

Към момента от БФС публично се задоволяват само да дефинират част от изказванията на Инициативния комитет като " манипулативни и популистки ". И по-специално - за заплащането на членовете на Изпълкома и за обвиняванията за напън в Зоналните препоръки.

Не може обаче да не направи усещане, че посоченият до неотдавна за съвсем сигурен идващ селекционер на мъжете Александър Димитров тихомълком си направи самоотвод " по персонални аргументи " и ще продължи да води младежите. Нищо че точно Костадинов, а и спортният министър Красен Кралев до този миг драговолно твърдяха, че таман Димитров е " точният човек ".

След това, инцидентно или не, само че определеният за селекционер Ясен Петров получи контракт единствено за 1 година. След като преди този момент екипът на Порточанов излезе с послание към БФС: " Вашата задача е да насрочите допустимо най-бързо изключителния Конгрес, а не да назначавате треньори на младежкия и мъжкия народен тим. Ако въпреки всичко решите и назначите треньори, впишете уговорка: " До провеждането на Конгреса "!

Факт е също, че от екипа на Порточанов предложиха повдигане на възрастовата граница за елитни съдии от 45 на 48 година, както и налагане на избрана численост български футболисти на терена в професионалния футбол. На съвещание на Изпълкома на 14 януари т. година възрастта за реферите бе увеличена, въпреки и на 47 година, и стартира разискване по какъв начин да се ограничи броят на чужденците в тимовете... " Плагиатството не е творчество! То е отвращение ", разясниха от опозицията.

Сега с интерес се чака реакция от БФС на изказванието на Порточанов, че подписката за ексклузивен конгрес на 30 април на ст. " Васил Левски " към този момент включва 255 клуба. Според член 37, алинея 2 от Устава на БФС е належащо документално искане на 1/3 от клубовете, които са постоянни членове, с цел да бъде призован ексклузивен конгрес. Справка в регистъра за спортните клубове, воден от спортното министерство, сочи, че постоянните футболни клубове у нас сега са 674. Това значи, че 225 подписа са задоволителни. Накратко - хората към Порточанов имат премного клубове зад себе си, с цел да прокарат своето искане. Засега от БФС не са коментирали това и още стои за гласоподаване от Изпълкома предлагането за конгрес на 25 юни в НДК.

При всички случаи във футболната администрация би трябвало да са наясно, че Христо Порточанов се е завърнал и ще следват още удари от негова страна. Сиреч тепърва ще става забавно. Какво ли ще е, когато се появят и други претенденти...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР