Тези дни личните асистенти на хората в неравностойно положение бяха

...
Тези дни личните асистенти на хората в неравностойно положение бяха
Коментари Харесай

Повече пари за инвалидите, ама после

Тези дни персоналните асистенти на хората в неравностойно състояние бяха неприятно сюрпризирани, че мизерните им заплати и тази година няма да бъдат увеличени от 730 лева на 930 лева за 8-часова претовареност, както обилно преди този момент им обещаваха от общественото министерство. Тази непривлекателна активност у нас се прави най-вече от близки на хората с увреждания, които нямат нито ценз, нито подготовка. Но пък заплащането им е такова, че едва ли човек с ценз и диплома би се хванал да работи това. Увеличението се отсрочва за последваща година, но ще забележим дали и тогава ще стане.

Вместо да получат към 200 лева покачване на заплатата, която предходната година беше към 730 лева, сумата е нараснала с под 60 лева на месец. Това беше решено още в края на изтеклата година, само че преди този момент бе дадено от 2021 година заплатите на персоналните асистенти да станат до 930 лева Заетите с тази нелеката и неблагодарна и непривлекатена работа научиха чак в този момент, когато си получиха заплатите, че и тази година ще вземат по-малко.
Всеки от персоналните асистенти получава заплатата си за отработен час като смятането е на основата на минималната работна заплата по часове и се умножава по коефициент от 1.2. Според първичното предложение от 1 януари тази година той трябваше да се повиши на 1.4. В последна сметка обаче депутатите в Народното събрание записаха, че до 31 декември 2021 година ще се ползва по-ниският коефициент - 1.2.



Председателят на парламентарната обществена комисия доктор Хасан Адемов  Хасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година приключва разяснява пред novini.bg:

"Когато беше признат първият закон за персоналната помощ, беше планувано от началото на 2021 година заплатите на персоналните асистенти, часовата им ставка, да е 1,4. После обаче в преходните разпореждания вместо от 1 януари 2021г. текста беше изменен и периода продължен до идната година. Затова остават същите пари за персоналните асистенти - 730 лева за 8 часа, а тези, които имат повече стаж и клас прослужено време, ще получат и пари от горната страна по тази причина. До края на тази година ще е по този начин, макар че ние, от опозицията оспорвахме този текст при гласуването му. Обаче знаете по какъв начин болшинството взема решение. Предполагам, че претекстовете им са финансови. Моето предложение беше нарастването на заплатите на персоналните асистенти да е от 2021 година ".

Близо 80 000 са хората, които имат право на персонален помощник у нас.

За такива обаче са кандидатствали по-малко от половината, т.е. близо 33 000 души. И в основата на тази обществена покруса е заплащането. От една страна е мизерната заплата на асистентите. От друга, фамилиите на болните би трябвало да се откажат от спомагателната помощ и да я дават на общините, с цел да употребяват асистент. Поради беднотия множеството не могат да си го разрешат.



Грозно звучи, само че истината е, че наподобява

страната не желае да се охарчва за своите неравностойни жители.

Тук е мястото да уточним, че на множеството персонални асистенти не им заплащат за цялостни 8 часа работа, а единствено за половината или даже по-малко. Сами може да пресметнете какви заплати вземат тези хора и съответни ли са те на тежкия труд, който поставят.

По целия свят това е активност, за която хората се образоват и квалифицират, минават през доста квалификации. У нас те се сортират на правилото: "Кой желае да се грижи за човек с увреждания ". При това възнаграждение, единствено родственици на инвалидите се наемат с тази работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР