Тези дни изследователи съобщиха, че Черно море е най-мръсното в

...
Тези дни изследователи съобщиха, че Черно море е най-мръсното в
Коментари Харесай

Защо Черно море е най-мръсното в Европа?

Тези дни откриватели оповестиха, че Черно море е най-мръсното в Европа.

Експерти от плана EMBLAS (ангажирани с задачата да подобрят качеството на водата и изискванията за живот в Черно море) са пресметнали, че черноморските води са два пъти по-мръсни от средиземноморските.

Съгласно извършено проучване, в Средиземно море на 1 кв. м се падат 50 единици отпадни субстанции, а в Черно - 90. Защо е по този начин - ще разгледаме в идващите редове.

Корабоплаване

Голяма част от проблемите при всички морета идват от корабоплаването. Всяка година пристанищата в разнообразни страни одобряват плавателни съдове и отпадни субстанции от употребяваното гориво, които се отразяват отрицателно върху екологичната конюнктура. Най-много транспорти се реализират в западната част на морето и точно там е най-силно замърсяването с петрол и неговите производни.

Реки

Големите реки носят със себе си доста нечистотия. Особено що се касае до Дунав, която, преди да стигне до Черно море, минава през територията на съвсем цяла Югоизточна Европа.

Заедно с водата в морето попадат пластмаса и химични субстанции, измежду които пестициди, нитрати и освен. Те въздействат отрицателно върху живите организми.

Отпадни води от предприятия

В морето непрекъснато попадат отпадни води от производството на огромни предприятия, написа travelask.ru. В тях нерядко се съдържат нездравословни субстанции в дози, способни да предизвикат естествени произшествия.

Човешки фактор

В Черно попадат отпадните води освен от околните градове, само че и още от 20 европейски страни. Често те не минават през пречиствателни станции. Това е една от аргументите за многото случаи на стомашни проблеми.

Природни особености

Морето доста постепенно се самопочиства заради своята конструкция. В дълбините му се намират обилни находища от сероводород. Черно море, бидейки разграничено от няколко пласта вода с друга температура, на процедура не се движи в дълбоките си елементи. Поради това на дъното му има доста малко О2. В такива условия самопочистването е извънредно мъчно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР