Тетяна Винник – поетеса, президент на Международния фестивал Интеграция на

...
Тетяна Винник – поетеса, президент на Международния фестивал Интеграция на
Коментари Харесай

Свободен диалог за езика и литературата

 Тетяна Винник – поетеса, президент на Международния фестивал „ Интеграция на словото в модерното арт пространство “. Тетяна Винник – поетеса, президент на Международния фестивал „ Интеграция на словото в модерното арт пространство “.
Българската лирика беше показана на Втория интернационален фестивал „ Интеграция на словото в модерното арт пространство ”, състоял се в гр. Чернигов и гр. Нижин (Украйна) от 18 до 21 септември. От българска страна в обособените събития взеха присъединяване Анжела Димчева (журналист, стихотворец, книжовен критик) и Бойка Драгомирецкая (поет и преводач). В последните напрегнати в политическо отношение години сред Украйна и Русия е извънредно значимо създателите от разнообразни националности да беседват между тях на първо място за естетическите и духовни мостове, които свързват нашите приятелски литератури, подвластни на общ езиков, исторически и културен пиедестал. Нека не забравяме, че Киевска Рус приема публично християнството по времето на княз Владимир през 988 година точно от България, като първите богослужебни книги на старобългарски език идват в Киев половин век по-рано, донесени от българската княгиня Елена (внучка на княз Борис I Покръстител), която се омъжва за княз Игор и приема името Олга. През идващия век посредством християнските богослужебни текстове в обширните съветски земи прониква и се постанова кирилицата.

Днес тези антични културни взаимовръзки се възобновяват посредством другарство на създатели от България и Украйна. Между двата национални писателски съюза през предходната година беше подписан контракт за съдействие, подписан от Боян Ангелов (председател на СБП) – преводи на книги от типичен и модерни създатели, гостувания на групи писатели и езиково- книжовен продан. Предстои сключване на контракт сред Михайло Сидоржевски (председател на Всеукраинския съюз на писателите) и Захари Иванов (председател на Асоциацията на софийските писатели).

В събитията на Втория интернационален фестивал „ Интеграция на словото в модерното арт пространство ” се включиха над 30 представители на 9 страни: Украйна, България, Полша, Чехия, Беларус, Виетнам, Тайван, Съединени американски щати, Армения. Този конгрес се организира по концепция на поетесата Тетяна Винник и е подсилен от голям брой държавни, общински и частни организации. Поетите изнесоха рецитал в Областния филхармоничен център (гр. Чернигов) организираха срещи със студенти в Държавния педагогичен институт „ Тарас Шевченко ” (гр. Чернигов), в Държавния университет „ Н. В. Гогол ” (гр. Нижин) и в няколко учебни заведения. Видя се, че когато става дума за изкуство, разговорът сред другите езици върви по линията на толерантността сред съветския, украинския, българския, полския и чешкия език. Нашите участнички подариха на студентите и библиотеките в двата града своите преведени на украински книги „ Сезони на душата ”, Игли в съня ” (Анжела Димчева) и „ Animal planet ”, „ Плажно четиво ” (Бойка Драгомирецкая).

След края на фестивала по покана на поета Виктор Мелник (първи зам.-председател на Всеукраинския съюз на писателите) те дойдоха в Киев за среща с ръководителя на Всеукраинския съюз на писателите Михайло Сидоржевски. Бяха разисквани бъдещи стъпки за замяна на делегации, участия във фестивали и превод на книги. До края на 2017 година ще излезе стихосбирка на Любомир Левчев в Украйна, а през идната година ще бъде преведен и оповестен алманах с литературна рецензия на Анжела Димчева, обхващащ знакови имена на нашата лирика.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР