Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от

...
Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от
Коментари Харесай

За големите ученици някой ден ще има 1 млн. теста

Тестовете за COVID-19, които подсигуряват присъственото образование на учениците от 1 до 4 клас в цялата страна, са обезпечени до края на идната седмица, оповестиха от министерството на образованието. През последните дни районните ръководства на образованието са получили общо 310 200 теста със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените проби от началото на акцията досега стават 1 076 200. 

Отново обаче никаква няма изясненост по кое време ще има проби и за учениците от гимназия и прогимназия.

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров позволи, че огромните възпитаници могат да се върнат в класните стаи още идната седмица. По негови данни имало купени 900 хиляди теста, които са предоставени на просветителното министерство, а в идващите дни би трябвало да бъдат доставени още 1.1 млн.  " Следващата седмица е изцяло допустимо и огромните възпитаници да се върнат в учебните заведения. Мисля, че ще има безусловно задоволително проби ", сподели той пред  и посочи, че скоро ще бъде поправено постановлението на Министерски съвет, съгласно което тестванията би трябвало да се ползват единствено за учениците до 4 клас, като то ще се разшири до 12 клас.

Данните на МОН обаче са напълно други.  " За да се възвърне присъственото образование на всички възпитаници в цялата страна, са нужни над 1 млн. проби на седмица. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста ", споделят от МОН. Оттам бяха споделили, че при идната доставка ще създадат график за връщане на учениците от горен курс. И последните доставки обаче не стигат за това - те ще подсигуряват тестването единствено за дребните и то за седмица напред.

" Има няколко публични поръчки за над 3 млн. теста за учениците, само че няма компании, които да могат да доставят такива количества за късите периоди, които ни трябват. Обективният проблем е, че проби в България няма, парите са налице. Няма задоволително проби от компаниите, които да ги доставят ", разяснява пред министърът на образованието Николай Денков. 

Междувременно, част от учениците от 5 до 12 клас в 102 общини към този момент се върнаха на учебно заведение, като се редуват по график през седмица, демонстрират данни на МОН. Причината е спадането на заболяемостта е сред 250 и 500 на 100 000 души. При ротация децата над 5 клас не се изследват за COVID-19, защото в учебно заведение остават единствено половината от учениците, за които не са обезпечени проби. Малките възпитаници не се включват в графика за ротация, а не престават да учат в клас с тестване. 

От през вчерашния ден е допустимо също възобновяване на присъственото образование за по-големите възпитаници със, когато те са повече от 50% в съответната паралелка. Признават се годни документи за имунизиране, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR. Частните учебни заведения получиха опция да закупуват проби със лични средства, с цел да върнат в клас по-големите си възпитаници, до момента в който чакат доставки на безвъзмездни проби от страната.

" Децата не са убийци, само че те се заразяват, някои от тях губят живота си. Вчера стана ясно, че 22-ро дете е изгубило живота си от Covid-19 от началото на пандемията. Грижата за това децата да запазят здравето си е извънредно значима, по тази причина би трябвало да бъде слагана в целия баланс, който вършим, когато обсъждаме присъственото образование ", съобщи още акад. Денков. Според него родителите имат избор, в случай че желаят децата им да са в училище - могат да се имунизират, могат да се тестват, където има проби, или да дават документ, че са преболедували, " другояче паралелката остава у дома ".

 

Поръчки

След първата покана от Министерство на здравеопазването на 26 октомври от здравното министерство сключиха два контракта за доставка на 400 000 теста на обща стойност 1 468 000 лева - те към този момент са изпълнени. След втората покана на 3 ноември 2021 година са подписани три контракта за доставка на 365 000 теста за 1 089 350 лева - самата поръчка бе за 1.4 млн. теста, само че явно Министерство на здравеопазването не е намерило снабдители за толкоз. При третата покана от 15 ноември са 2021 година са подписани шест контракта за доставка на 1 108 300 теста за 3 074 317 лева Преди дни стана ясно, че МЗ спешно ще закупи още бързи антигенни проби за учениците от 1 до 4 клас - в поканата на МЗ до заинтересованите лица се желаят до 2 400 000 теста. Срокът за подаване на предложения е до 17.30 часа на 26 ноември 2021 година, а срокът за доставката им е до 7 дни период след подписване на контракта. Така, общият брой на поръчаните от Министерство на здравеопазването проби, възлиза на 4.2 млн.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР