Тестовете на водата около японската АЕЦ Фукушима не са отчели

...
Тестовете на водата около японската АЕЦ Фукушима не са отчели
Коментари Харесай

Тестовете на водата около АЕЦ Фукушима не са отчели радиоактивност

Тестовете на водата към японската АЕЦ " Фукушима " не са отчели никаква радиоактивност, заяви през днешния ден японското министерство на околната среда, представено от Ройтерс.

Пробите бяха взети броени дни откакто управляващите започнаха да изливат в океана модифицирана вода, която преди е служела за изстудяване на реакторите на атомната електроцентрала, която претърпя повреда през 2011 година, откакто бе ударена от големи талази цунами.

Изхвърлянето на водата провокира митинги в Япония и в прилежащи страни, най-много в Китай, който забрани вноса на морски артикули от страната. Япония и научни организации споделят, че водата е безвредна, защото е била филтрирана от множеството радиоактивни детайли, като се изключи тритий - радиоактивен изотоп на водорода. Тъй като отделянето на трития от водата е мъчно, водата от Фукушима е била разредена, до момента в който равнището на тритий е паднало под допустимите правила, осведоми Българска телеграфна агенция.

Пробите за тестванията на японското министерствона околната среда са взети от 11 места покрай централата, а резултатите демонстрират, че концентрацията на тритий е под допустимите граници - 7-8 бекерела тритий на литър. В резултат изливането на водата " няма да има неподходящо въздействие върху здравето на хората и върху околната среда ", акцентира министерството.

Наблюдението се прави " с високо равнище на обективност, бистрота и надеждност ", с цел да не се петни репутацията на Япония, сподели в изказване министърът на околната среда на Япония Акихиро Нишимура.

Официални лица обявиха, че министерството ще разгласява резултатите от тестванията си всяка седмица през идващите най-малко три месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР