Тероризмът да стане отделна нова глава в Наказателния кодекс, предлагат

...
Тероризмът да стане отделна нова глава в Наказателния кодекс, предлагат
Коментари Харесай

Тероризмът да стане отделен раздел в Наказателния кодекс

Тероризмът да стане обособена нова глава в Наказателния кодекс, оферират от Министерството на правораздаването. Целта е по-ясна формулировка на закононарушението, както и по-широк обсег на лицата, наранени от него. За първи път в текстовете се планува и компании да носят наказателна отговорност, в случай че посредством тях се финансира терористична активност.

Отвличането на транспортен съд, аероплан, нападението против жп- и автогари или над значими публични здания, към този момент ще се квалифицира като терористичен акт. Посегателствата върху личния състав на огромни инфраструктурни обекти също ще се санкционира доста по-тежко. Това планува законопроект на Министерство на правораздаването откъдето оферират тероризмът да се обособи в обособена глава на Наказателния кодекс.

„ Основният проблем е в това, че в България към момента съществува едно доста остаряло схващане, че едно закононарушение е терористично, може да се квалифицира като тероризъм, единствено в случай че причинителят му има терористична цел при осъществяването ”, изясни Емил Дечев - зам. - министър на правораздаването.

За пръв път подготовката на терористичен акт ще се преглежда в независим раздел.
Фирмите, за които има данни, че перат пари и посредством тях се финансира тероризъм, също ще носят наказателна отговорност, написа още в законопроекта.

„ Например, може да е фондация, която финансира терористична организация. Юридическото лице е забъркано посредством неговия притежател, шеф или представляващ в реализирането на терористична активност ”, посочи зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев.

Експерти приветстват новите текстове. И припомнят, че е нужна смяна освен в Наказателния кодекс. 
„ Проблемите с противодействието на тероризма и на екстремизма, не са в законовата рамка, не са главно там. А точно в подготовката на фрагментите и проверяващите органи ”, изясни Мариян Събев от „ Център за проучване на демокрацията ”.

Адвокати също правят оценка позитивно отделянето на тероризма в обособена глава. „ На юристите, на магистратите, ще бъде доста по-лесно, когато е рамкирано това действие. Защото ние би трябвало да знаем рамките на действието, респективно да можем да упражним и самата отбрана ”, сподели юрист Жанет Желязкова.

За да не се стига до умишлено набеждаване на компании, че перат пари за финансиране на тероризъм, законът би трябвало да е извънредно акуратен, споделят адвокати. Предложенията за новите текстове към този момент са оповестени за публично разискване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР