Терористичните групировки ИДИЛ (Ислямска държава) и Ал Кайда гледат на

Терористичните групировки ИДИЛ (Ислямска държава) и Ал Кайда гледат на ...

Отваря ли нови възможности за терористите коронавирусът?.

Терористичните групировки ИДИЛ ("Ислямска държава") и "Ал Кайда" гледат на коронавируса като заплаха, но част от техните бойци също така виждат катастрофата от пандемията като възможност да спечелят повече привърженици и да нанасят по-тежки удари от преди, пише "Асошиейтед прес".
Послания от ислямистките екстремистки групировки будят безпокойство относно вируса, примесено със самодоволство смятайки, че заразата е наказание за немюсюлманите, като същевременно призовават последователите си да се покаят и да се грижат за себе си.
"Ал Кайда" дори предлагат в свое изявление немюсюлманите да използват времето си в карантина, за да се научат на ислям.
В остър коментар в бюлетина си "Ал Наба" към средата на март, ДАЕШ дори призовава последователите си да не проявяват милост и да предприемат атаки във времена на криза.
САЩ прикрива убийствата на терористите в Сирия, разкрива руско разследване
"Почти сигурно е , че COVID-19 ще препятства вътрешните усилия за сигурност и международното сътрудничество за борба с ДАЕШ, позволявайки на джихадистите по-добре да подготвят големи терористични атаки", посочват от Международната кризисна група.
Ислямистките терористи в края на март извършиха най-кръвопролитното си нападение срещу военните в Чад, които допринасят значително за борбате с тероризма в Африка, убивайки най-малко 92-ма чадски войници близо до границата с Нигерия и Нигер.
В Египет двама военни представители, пожелали да останат анонимни, са съобщили за ръст на нападенията на ДАЕШ през март в неспокойната северна част на Синайския полуостров, но силите за сигурност са успели да осуетят най-малко три други големи атаки.
Въпреки че Сирия и Ирак не наблюдават засилване на нападенията на ДАЕШ след разпространението на вируса там, пандемията подтикна коалицията, предвождана от САЩ, да прекрати обучението на силите за сигурност в Ирак на фона на планирано изтегляне от няколко бази.
На други места има признаци, че американските, британските и други военни се изтеглят заради коронавируса, което оставя поле за действие на екстремистите.
Това е опасност в горещите точки на Африка - Сахел, района на езерото Чад и Сомалия, където американските военни вече притесняват съюзниците през последните месеци, обмисляйки съкращения, за да се съсредоточат върху заплахите от Китай и Русия.
"Всяка държава, която е заинтересована да се завърне в Африка, ще се възползва от възможността да го направи", изтъква Клионад Рейли, изпълнителен директор на проекта "Данни за събития и места на въоръжени конфликти", който проследява дейностите на екстремистите по целия свят, като предупреждава: "Това ще бъде изключително лошо."
ИДИЛ започва да се възражда в Ирак и Сирия
Говорителката на командването на САЩ за Африка (AFRICOM) лейтенант Кристина Гибсън е заявила пред "Асошиейтед прес", че "въпреки че размерът и обхватът на някои дейности на AFRICOM бяха коригирани, за да се гарантира безопасността и защитата на силите - както на САЩ, така и на партньорската страна, нашият ангажимент към Африка продължава". Тя не е предоставила подробности за засегнатите операции, но посочи, че AFRICOM все още разполага с около 5 200 военнослужещи на континента във всеки един момент.
Мисията на британската армия в Кения, която осигурява обучение за борба с тероризма и други умения, тази седмица обяви, че всички армейски семейства се завръщат във Великобритания заради вируса.
В Сомалия свързаните с "Ал Кайда" терористи от "Аш Шабаб" са провели рядка 5-дневна среща на главатарите си през март, на която е бил обсъден коронавирусът. В комюнике терористичната групировка призна неговата "извънредна заплаха" за света, включително за мюсюлманите.
По-късно говорител на "Аш Шабаб" е отбелязал пред "Асошиейтед прес", че е твърде рано да се коментира дали групировката ще се съобрази с молбата на ООН за спиране на атаките, които продължиха, или дали ще позволи на здравните работници достъп до районите, които контролира.
В Афганистан талибаните стигнаха още по-далеч, публикувайки видеоклипове за дезинфекция и снимки на бойците си, раздаващи маски за лице и сапун. Те също така са предложили гаранции за сигурност на всяка хуманитарна група, която подпомага жертвите на вируса или помага да спре разпространението му.
Говорителят на талибаните е коментирал пред АП, че "ако, не дай Боже, заразата се разрази в район, където ние контролираме положението, тогава може да спрем да се сражаваме в този район".
Още информация за коронавируса в нашия блог.

Източник: actualno.com