Терористичните групи имат желание да изключат САЩ като основен посредник

...
Терористичните групи имат желание да изключат САЩ като основен посредник
Коментари Харесай

Бившият външен министър Стоян Сталев: Терористичните групи в Близкия изток искат да изключат САЩ като посредник

" Терористичните групи имат предпочитание да изключат Съединени американски щати като главен медиатор в спора в Близкия изток. Искат да привлекат по-диктаторски режими като в Русия, Иран и Китай. Китай към момента взима уравновесена позиция. Путин построява дълготрайни връзки с Иран и Сирия, които може да употребява, само че голямата маса съветски евреи, които са емигрирали в Израел, посрещат с огромно възмущение думите на Русия във връзка с този спор ", коментира дипломатът и някогашен длъжностен министър на външните работи Стоян Сталев в студиото на  " Денят ON AIR ".
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 545
Той показа, че е виждал палестински лагери в Ливан. " Положението на бежанците там е ужасяващо. Нямат опция да се интегрират. Такова е ситуацията и в Йордания, в Египет. Лагерите раждат крайнодесни групировки, насилието наподобява като единствен изход за тези хора. То е метод на живот ", разяснява Сталев. 

По думите му финансирането на " Хамас " идва от радикални страни и мъчно може да бъде следено през Съединени американски щати или Европа. " То идва най-вече в биткойни или други криптовалути. Предполага се, че " Хамас " има значителни суми в криптовалути ", добави Сталев.

Според него измененията в правосъдната система би трябвало да бъдат плод на консенсус на цялото общество.

" Съществува политическо разцепление в службите. Трябва да се възвърне единството на нацията. Трябва да се има поради и реакцията на Израел в тази рецесия и да се премери мярката на съответния отговор ", сподели Сталев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той счита, че до момента в който Байдън е там, не може да се чака сухопътна военна интервенция.  " Колкото повече време минава, реакцията ще бъде по-премерена ", уточни някогашният длъжностен министър на външните работи.

Сталев повдигна тематиката за границата ни с Турция.  " Ние би трябвало да се грижим за нашата граница с Турция. Светът се намира в доста несигурно състояние. Двата огромни спора в Украйна и Израел основават фронт против демократичния свят. Европейският съюз би трябвало да се сплоти. Заради увеличената миграция порастват десните партии. Изправени сме пред доста съществени провокации ", съобщи той.

На въпрос може ли Турция да договаря за заложниците на " Хамас ", Сталев отговори, че Турция има капацитет да беседва, защото е огромна мощ в Близкия изток и може да бъде чута.

" Тя усъвършенства връзките си с Израел. Важно е да се запазят дипломатическите връзки на Израел със прилежащите арабски страни. Признаването на Израел ще е първата стъпка за основаване на палестинска страна ", уточни Сталев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР