Терористичната опасност за Балканите не е намалявала, а се е

...
Терористичната опасност за Балканите не е намалявала, а се е
Коментари Харесай

Експерти по сигурност: Зависим от волята на Ердоган

Терористичната заплаха за Балканите не е намалявала, а се е увеличавала през последните години. Заплахата за България е толкоз пропорционална, колкото е ролята на страната ни за противопоставяне на тероризма. Това сподели депутатът от „ Българска социалистическа партия за България” и специалист по сигурността Славчо Велков в ефира на БТВ.

„ На Балканите има радикализирани хора, сражавали се за Ислямска страна. След разгрома на терористичната формация, тези хора се връщат в своите страни, а радикализацията върви “, това сподели специалистът по сигурността Йордан Божилов.

„ Има опция за прекосяване на границите. Те се минават, без значение от напъните. Сега с хубавото време тези опити ще зачестят “, предвижда Велков.

„ Военните спорове са една част от зараждането на миграционните талази. Миграцията е справедлив развой и би трябвало да взимаме справедливи ограничения, акцентира Божилов. Друг фактор са заболяванията, бедността, общественото изключване, тероризма.

„ Ние подвластен от волята на Ердоган “, уверен е Велков. „ Дори позицията на България във връзка с проблема „ Скрипал “ зависи и от нея. Решението е вярно, само че Борисов няма доста потребни ходове. Той желае газов хъб, за който газ може да пристигна от Турция. По тази причина би трябвало да запазим положителния звук в Ердоган “, уверен е Славчо Велков.

„ Това се трансформира във въпрос на принадлежност и световна оценка, на дейности и политики. Изключително значимо е да имаме единение. То обаче не беше реализирано. За страдание Европа се раздели и в този случай на скорости. България е ръководител на Европейски Съюз и е балансьор вътре в Европейски Съюз. Това е основното за нас. Прочитът на този случай беше друг “, сподели Божилов.

„ Дипломатическата война може да докара до нова студена война “, предизвести Велков.

„ Случаят „ Скрипал “ не е съд, а оценка на дейностите на Русия. Не може друга страна да се намесва в изборите на някоя страна - с отрова, с подправени вести или с операция “, акцентира Божилов. „ Ситуацията в света е такава, че без разговор проблемите няма да се решат “, счита той.

Според Славчо Велков срещата с Рохани е доста значима. На нея ще се вземе решение освен за бъдещото партньорство по газовите и енергийните планове, а и за обстановката в Близкия Изток “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР