Терористичната групировка Ал Кайда се опитва да привлече екстремисти от

...
Терористичната групировка Ал Кайда се опитва да привлече екстремисти от
Коментари Харесай

Губернатортствата на халифата набират сила: "Ал Кайда" привлича терористи от "Ислямска държава"

Терористичната формация " Ал Кайда " се пробва да притегли екстремисти от терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), до момента в който " халифатът " на ДАЕШ се срутва на фона на тежки загуби на мъже, територии и авторитет. Кампанията за набиране на членове стартира предишното лято, още преди ДАЕШ да изгубят последните си замъци, наблягайки смисъла, което " Ал Кайда " отдаде на заграбването на бойци и запаси от враговете си, написа Guardian.
Един подобен опит е бил подхванат от екстремистите от " Ал Кайда " в Алжир през август. Десетима бойци, които са били част от дребния филиал на ДАЕШ в страната, смениха клетвата си за честност след диспути с ислямски учени, правилни на " Ал Кайда " , оповестяват локални източници от силите за сигурност. Втори опит е бил изработен в Сирия през септември.

В региона на Сахел в Северна Африка, високопоставени представители на " Ал Кайда " се счита, че са се свързали с главатаря на екстремистите, чиито подчинени се счита, че са умъртвили четирима американски бойци от специфичните елементи в Нигер през октомври.

По същото време доближена на " Ал Кайда " новинарска организация в Йемен се похвали с " покаянието " на мнозина бойци на ДАЕШ , които са били обезкуражени от религиозния метод, държание и " злоупотреби " на техните главатари , и които неотдавна са се включили към редиците ѝ. В Афганистан група бойци на ДАЕШ в отдалечената, само че стратегически значима централна провинция Гор са се влели в редиците на талибаните.

Такива информации се изследват от западните служби за сигурност, надявайки се да схванат развиването на опасността, която ДАЕШ съставлява през идващите месеци и години.

Някои анализатори считат, че в този момент тя ще употребява необятната си мрежа от присъдружни групировки и фракции по целия свят, за да прави още набези на Запад и с цел да резервира ролята си на авангард измежду екстремистите .

Клоновете на " Ал Кайда " - в миналото известни " губернаторства на халифата " - също могат да предложат несъмнено леговище на бойци, бягащи от Ирак и Сирия.

Лоялността на тези, които минаха към ДАЕШ от " Ал Кайда ", както и спомагателните набрани нови членове не от " Ал Кайда ", са основен знак за устойчивостта на ДАЕШ , която се развива след проваления опит да построи нов халифат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР