Терористичната атака на Хамас срещу Израел предизвика значително повишение в

...
Терористичната атака на Хамас срещу Израел предизвика значително повишение в
Коментари Харесай

Войната в Близкия изток: идва ли шок в енергийните цени?

Терористичната офанзива на Хамас против Израел провокира доста покачване в цените на петрола при започване на седмицата. След това обаче обстановката се успокои, а равнищата се намалиха до параметрите си преди нападението. Очевидно участниците на пазара за момента не виждат заплаха от въвличането и на други страни в спора в Близкия изток.

" Нямам усещането, че Иран или други страни намерено желаят да атакуват Израел, респективно - огромна ескалация не би трябвало да настъпи ", съобщи пред Дъждовни води основният икономист на " Commerzbank " Йорг Кремер. " Пазарът явно споделя тази оценка, както може да се види от умерената реакция при цените на петрола. "

Но защото над една трета от международната търговия с петрол по море се реализира в Близкия изток, пазарите не престават да наблюдават обстановката от близко, даже до момента да не е имало директно влияние върху доставките, разясняват от Международната енергийна организация. Конфликтът в Близкия изток е изпълнен с незнайни, а събитията се развиват бързо, считат в организацията.

Кризата отпреди 50 години надали ще се повтори

В момента вложителите не чакат повтаряне на рецесията с петрола отпреди 50 години. Тогава, през октомври 1973-а, Египет и Сирия нападнаха Израел и избухна войната от Йом Кипур. Напрежението набъбна и някои арабски страни използваха цената на петрола, с цел да оказват напън върху западните индустриални страни като Германия, които зависеха от ниските цени на суровината.

Някои от ограниченията, които немското държавно управление одобри през есента на 1973-а година, включваха ограничавания на скоростта по автомагистралите до 100 км/ч и неделни дни без коли. Това стана, откакто цените на петрола се покачиха с към 70  % след съкращаването на добива в Близкия изток. " Днес арабският свят към този момент не е блок, в района има огромно напрежение - сред Саудитска Арабия и Иран, да вземем за пример. Затова не е евентуално нещата да стигнат до крайности. Цената на петрола евентуално няма да се изстреля нагоре, както стана тогава ", допуска Йорг Кремер.

Каква е ролята на Иран?

Това обаче би могло да се промени, в случай че Иран бъде замесен в спора. Тъй като Техеран поддържа финансово Хамас. " В случай, че присъединяване на Иран стане явно, посредством цените на петрола могат да настъпят съществени последствия за международната стопанска система, която и по този начин не е в мощна фаза ", притеснява се президентът на немската банка " Sparkasse " Хелмут Шлевайс.  " Към към този момент съществуващата геополитическа неустановеност се добави и терористичната офанзива на Хамас против Израел. Много ще зависи от това дали тази ужасна война ще остане районна. "

Нефтени платформи в Персийския заливСнимка: Saudi Aramco/dpa/picture alliance

През 2018-а година, при ръководството на Доналд Тръмп, Съединени американски щати постановиха наказания против Иран и по този начин ограничиха износа на нефт от страната. След встъпването в служба на Джо Байдън експортът на ирански нефт още веднъж доста нарасна и през днешния ден Иран изнася повече нефт, в сравнение с през последните пет години.

Може ли цената за барел да надвиши 100 $?

Междувременно американците усилиха личния си нефтодобив и създават такива количества, каквито и преди пандемията. Паралелно отслабващата световна стопанска система потиска търсенето на петролния пазар. Всички тези фактори сега не разрешават на цените да се подвигат още повече. 

Но при положение, че войната се разшири, доста специалисти по суровините плануват бързо повишаване на цената на петрола на равнища над 100 $ за барел. Ако Иран също се включи в сраженията, би могло да последва и затваряне на Ормузкия пролив. Това е най-важният воден път за международния превоз на нефт - към една трета от транспортирания по море нефт минава през протока край крайбрежията на Иран.

Цената на газа се усили доста

За разлика от цените на петрола, тези на газа не се намалиха доста в последните няколко дни. Наблюдаваните покачвания доближиха до 40 %. Причините за това са няколко: от една страна Израел затвори едно газово находище, намиращо се на към 20 км от линията Газа в Средиземно море. От друга страна газовите пазари изпитват неустановеност, защото преди седмица газопровод сред Финландия и Естония беше затворен поради спад в налягането. Освен това работещите в оборудванията за полутечен природен газ на енергийната компания " Шеврон "  в Австралия ще стачкуват в продължение на две седмици.

Анализаторите на пазарите на първични материали въпреки всичко чакат, че обстановката на газовия пазар също би трябвало да се успокои след края на краткотрайната неустановеност. За потребителите сходни съмнения на газовите пазари към този момент не играят забележителна роля, при изискване, че останат краткотрайни. 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР