Терористът, който уби 49 души в Крайстчърч се яви пред

...
Терористът, който уби 49 души в Крайстчърч се яви пред
Коментари Харесай

Терористът от Нова Зеландия беше изправен пред съда

Терористът, който умъртви 49 души в Крайстчърч се яви пред съда. Повдигнато му е обвиняване в ликвидиране. Сред жертвите и ранените в двете джамии има и деца. Брентън Тарънт е имал законно 5 огнестрелни оръжия. Разследват се още двама арестувани за нападенията.

Окованият Брентън Тарант остана безгласен по време на късото правосъдно съвещание. Магистратите постановиха, че лицето му би трябвало да бъде прикрито на всички фрагменти, с цел да се подсигурява правото му на обективен развой. Той е получил позволение за оръжие през ноември 2017 година, което му е разрешило да купи арсенала, употребен при нападението, заяви министър председателят Джасинда Ардърн. Според нея до задържането му той е възнамерявал да продължи с нападенията.
Джасинда Ардърн - министър председател на Нова Зеландия: Несъмнено новозеландците ще се запитат по какъв начин е съумял да се снабди с сходни оръжия. Един от проблемите е, че употребяваните при нападението са били модифицирани. Ще потърсим решение посредством смяна в закона.
Властите обмислят възбрана на полуавтоматичните оръжия, само че предходни опити за стягане на контрола са се проваляли в страна със мощно оръжейно лоби и богати ловни обичаи. Полицията обискира дома на обвинения в Дънидин на югоизточното крайбрежие на страната.

Според управляващите той е пътувал по света и спорадично е обитавал в Нова Зеландия. Това не е Нова Зеландия, пишеше на доста от спонтанните мемориали за жертвите в Крайстчърч. Сред потресените поданици са синовете на 71-годишния афганистанец Дауд Наби, който се е хвърлил пред хората, с цел да ги отбрани с тялото си.
Яма Ями - наследник на починалия Дауд Наби: Искам единствено да погледна нападателя в лицето, само че няма да стане. Живея тук от 30 години, татко ми от по-дълго. Никога не сме очаквали такова нещо в Нова Зеландия, толкоз мирна страна.
Родният град на нападателя в Австралия е Графтън в Нов Южен Уелс. Там хората също са шокирани от действията на някогашния си съгражданин.
Джейсън Кингсли - и.д. кмет на Графтън: Този човек не съставлява град Графтън, долината Кларънс или техните полезности и убеждения.
12 от общо 48 ранени при стрелбата остават в болница в Крайстчърч в сериозно положение, в това число 4-годишно момиченце. Сред жертвите, потърпевшите и хората в неопределеност има пристигнали от Афганистан, Бангладеш, Пакистан, Сомалия, Индонезия, Саудитска Арабия, Индия и Йордания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР