Термити строят суперколония на площ колкото Великобритания в Бразилия от

...
Термити строят суперколония на площ колкото Великобритания в Бразилия от
Коментари Харесай

Термитни могили на възрастта на пирамидите се виждат от космоса

Термити строят суперколония на повърхност колкото Англия в Бразилия от времената на египетските пирамиди, заяви в. "Индипендънт ".

Учени от университета във Фейра ди Сантана изследваха голяма територия с 200 милиона конусовидни термитни могили в Североизточна Бразилия, които се виждат и в Гугъл Earth. Те взеха проби от 11 места и откриха, че градежът на някои от могилите е почнал преди 3820 години.

Могилите са високи 2,5 м, в основата са необятни 9 м. Разпръснати са на повърхност от 230 000 кв. км. Те не са самостоятелни гнезда, а "сметища ", където термитите изхвърлят пръст и различен материал, изровена, до момента в който копаят голяма мрежа подземни тунели. Тя им служи да минават през региона в търсене на храна от хилядолетия.

Това "биологично знамение " е сродно на достижения на античния свят, само че строящата го цивилизация още го употребява, сподели Рой Фънч от екипа.

Повечето могили са скрити под ниски шубраци. На научната общественост са познати от няколко десетилетия, когато селяни стартират да разчистват терена за пасища. Сега пробите от най-старите от тях демонстрираха, че възрастта им е сравнима с най-старите известни термитни могили в Африка, а градежът на други е почнал преди към 600 години.

Сложната система от тунели е построена поради сушата в региона. Термитите имат изобилна храна, когато падат листата, само че през останалото време тя е по-скоро нищожна. Тунелите дават опция на насекомите да ядат мъртвите листа безвредно напряко от повърхността.

Изкопаната пръст е повече от 10 кубични километра - колкото 4000 Хеопсови пирамиди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР