Терминът rizz, използван от поколението Z за описване на способността

...
Терминът rizz, използван от поколението Z за описване на способността
Коментари Харесай

Оксфордският речник обяви: Думата на годината е Rizz

Терминът rizz, употребен от поколението Z за разказване на способността на някого да притегля или съблазнява различен човек, е думата на годината съгласно издателството на Оксфордския речник.

Тя надви над Swiftie (дума, употребена за въодушевен почитател на певицата Тейлър Суифт), situationship (неофициална сантиментална или полова връзка) и prompt (указание, обещано на стратегия за неестествен интелект) в годишното решение на специалистите от издателството на многотомния Оксфордски речник на британския език. 

Четирите думи финалисти бяха определени посредством обществено гласоподаване, а спечелилият беше разгласен през днешния ден.

Смята се, че rizz произлиза от средата на думата charisma (харизма). Избраната за слово на годината  " демонстрира метода, по който по-младите генерации основават пространства - онлайн или онлайн, в които те имат и дефинират езика, който употребяват ", сподели издателят.

" От дейностите до запознанствата и по-широката просвета, защото поколението Z стартира да оказва все по-голямо въздействие върху обществото, разликите в вероятностите и метода на живот се демонстрират и в езика ".

През 2022 година разгласи за дума на годината goblin mode, който значи " необикновен модел на държание, отхвърлящ публичните правила и упования ".  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР