Терминът Фалшиви новини стана особено популярен, откакто Доналд Тръмп се

...
Терминът Фалшиви новини стана особено популярен, откакто Доналд Тръмп се
Коментари Харесай

Фалшивите новини - исторически примери далеч преди популизма на Тръмп

Терминът " Фалшиви вести " стана изключително известен, откогато Доналд Тръмп се впусна в политиката. Тръмп съумя да стане президент на Съединени американски щати и един от акцентите на триумфа му несъмнено е тама за подправените вести. Той, обаче, въобще не може да се брои за създател на концепцията, показва френският специалист по връзки Паскал Фроасар от Парижки университет 8, представен от БГНЕС.
Обяснението на Фроасар що е то подправена вест е по-различно от това на американския президент. Фалшивата вест е " изкривяване на обстоятелства, които публикуващият познава ". Обяснението на Тръмп е по-различно - новините на съответни медии, без значение какви са - просто би трябвало да дават отговор на изискването да го засягат по някакъв метод.
В исторически проект обаче има доста образци и то не от толкоз близкото минало за подправени вести. Ето някои от тях, обобщени от Фроасар.
Византийската " Тайна история "
Ранните версии на подправени вести се намират в " Тайната история " от VI век на видния византийски академик и публицист Прокопий, споделя историкът на университета в Харвард Робърт Дартън.
Известни като " Тайната история " на британски език, тези текстове съдържат " съмнителна информация " за хипотетичните кавги зад кулисите при царуването на император Юстиниан, споделя Дартън. Те били защитавани в загадка до гибелта на Прокопий и са в цялостен контрастност с неговите публични трудове за владетеля.
Фараонски победи
Френският откривател Франсоа-Бернар Юие намира следи от подправени вести още по-назад във времето, през интервала на египетските фараони преди раждането на Христос.
Например, изтъкнатото като победа на Рамзес II над хетейския народ в борбата при Кадис към 1274 година пр.н.е., което се отбелязва в барелефи и египетски текстове, в действителност е " полупоражение ", споделя той. Истинският триумф е бил " този на пропагандата, на скулпторите и писанията ", споделя Юие.
Полустински " формулировки "
През XVIII век Франция " формулировки " -те са къси сатирични или спорни текстове, които смесват истината и фантастиката в " ранна форма на подправени вести ", сподели историкът Робърт Зарецки от Университета в Хюстън. Една от тях, оповестена в Лондон през 1771 година по отношение на свадите във френския съд, даже предизвестява читателите, че част от наличието е " най-правдоподобно ", а друга " явно подправена ".
Бягство от зоопарка
Продавани по улиците на Франция през същия интервал, " скалъпените истории " са известни вести, които постоянно носели фабрикувани известия, да вземем за пример, съобщавайки към 1780 година за улавянето на мислено страшилище в Чили. Думата се е преместила на британски език и значи безпочвен слух или история.
Натруфени измами, предопределени да продават вестници, се появяват в американската преса през XIX век.
" Ню Йорк Хералд ", да вземем за пример, през 1874 година описа за трагично бягство на диви животни от зоопарка " Сентрал Парк ", само че приключва: " Разбира се, цялата история, дадена нагоре, е чиста небивалица ".
Изглежда, че почти по това време се е появил терминът " подправени вести ", споделя американският публицист Робърт Лав в " Колумбийския журналистически обзор ". Бил е интервал, когато " бързането на зараждащите технологии се пресичаше с практиките на събиране на вести в интервал на взрив за вестниците ", споделя той.
Операция ИНФЕКЦИЯ
По време на Студената война пресметливата руска тактичност е " умишленото разпространяване на подправена информация, с цел да се повлияе на мнението и да отслаби врага ", в тази ситуация Запада, е мнението на Юие.
Емблематичен случай е интервенцията на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) " ИНФЕКЦИЯ ", която има за цел хората да имат вяра, че ХИВ / СПИН е биологично оръжие, основано в американските лаборатории. Започва се с публикуването в един незнаен индийски вестник през 1983 година на анонимно писмо, в което се вършат такива изказвания, които в последна сметка се популяризират по-широко.
Измамени медии
В края на 1989 година, когато комунистическият режим на Николае Чаушеску се клатеше неудържимо в Румъния, бяха оповестени изображения на осакатени трупове, изкопани от всеобщи гробове край град Тимишоара. Беше казано, че те били на жертви на силите за сигурност на режима. Картините се разпространяваха по целия свят, подбуждайки публичното мнение против Чаушеску, който беше екзекутиран към края на годината.
Но труповете се оказаха на хора, умряли от заболявания или злополуки преди разгръщащата се гражданска война.
Повторението на подправени информации от други медии е това, което Юие назова " автоинтоксикация " в своята книга за дезинформация " La Desinformation: Les Armes du Faux " от 2016 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР