Териториалните планове за справедлив преход не налагат абсолютно никакви ограничения

...
Териториалните планове за справедлив преход не налагат абсолютно никакви ограничения
Коментари Харесай

Ненов от Раднево: Справедливият преход не налага ограничения на въглищните централи и мини

„ Териториалните проекти за обективен преход не постановат безусловно никакви ограничавания за работа на въглищните централи и мини. Те имат за цел да адресират резултатите от енергийния преход. За страдание в България за момента нямаме обновен интегриран проект в региона на енергетиката и климата, който да демонстрира по какъв начин в бъдеще ще се развиват мощностите и какъв ще е енергийният баланс. По тази причина се получи извънредно необикновената обстановка в териториалните проекти да се разисква енергийният преход, при изискване че в действителност тяхната цел и смисъл е да обосноват потребността от основаване на нови работни места. “

Това сподели зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред публицисти в Раднево, където трябваше да се състои полемика по отношение на Териториалния проект за обективен преход на Стара Загора. Протести обаче попречиха на провеждането на същинска полемика.

„ Категорично не дава отговор на истината, че средства по териториалните проекти за обективен преход са разпределени в избран кръг компании. Има огромна неправилност в интерпретацията на данните “, акцентира още господин Ненов и разясни, че изискванията на Фонда за обективен преход плануват средствата от него да са предопределени за дребни и междинни предприятия.

Само по изключение има опция да бъдат планувани и за огромни компании, само че това става след потвърдена нужда. По думите на господин Ненов, Европейската комисия е изискала, в поддръжка на такава нужда, България да показа показателен лист на индустриални вложения , които да посочват интереса на евентуални вложители.

„ Тази информация служи само, с цел да се обоснове потребността от присъединяване на огромни компании в основаването на нови работни места. В отговор на това искане на Европейска комисия и в сходство с транспарантната работа на Министерството на енергетиката, беше отправена покана за заявяване на евентуален интерес от компании “ , разясни господин Ненов.

„ Това не обезпечава никакво преимущество, нито основава задължения за фирмите и за страната. Внасянето на Териториалните проекти за обективен преход в Европейска комисия до 30 септември е причина същинските договаряния по тях да стартират и да бъде наваксано пропуснатото време, тъй че да осигурим опция районите да се развиват по най-хубавия метод за локалните общности “ , безапелационен е зам.-министър Ненов.

Тепърва следва още доста работа по програмиране, правене на насоки за кандидатстване и изискванията, по които ще се организират оценката и подбора на плановете .

Заместник-министър Ненов изрази своята признателност за дейното отношение на всички заинтригувани, изпратили свои бележки и мнения в границите на публичното разискване на проектите . Голяма част от тях са намерили място в обновените версии на документите. Така те дават отговор в оптималната степен на потребностите и ползите на засегнатите от прехода хора.

Териториалните проекти следва да бъдат импортирани в Европейска комисия не по късно от 30 септември, след което, в границите на същинските договаряния с Европейска комисия, има чудесна опция да бъдат взети под внимание и нови оферти, които досега по някаква причина не са били регистрирани.

Има доста пропуски и закъснение в правенето на проектите, само че тяхното качество може да бъде усъвършенствано в границите на същинското договаряне с Европейска комисия, стана ясно още от думите на заместник-министър Ненов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР