Терин от патешки дроб със сладко от зелени смокини и

Терин от патешки дроб със сладко от зелени смокини и ...

Терин от патешки дроб със сладко от зелени смокини и крем от цвекло с медено балсамико."Терин от патешки дроб със сладко от зелени смокини и крем от цвекло с медено балсамико" е пълното име на тази авторска рецепта на Андрей Стоилов. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече заАндрей Стоилов - тук, а за проекта - в края на текста.

Почистете от ципите патешкия дроб и го мариновайте с български отлежал коняк. Осолете и оставете в хладилник за 24 часа, за да се овкуси. На следващия ден оформете с помощта на кухненско стреч фолио три различни по диаметър фитила от маринования патешки дроб. Обвийте ги добре във фолиото и ги охладете, докато стегнат. След това ги поставете в пликове за бавно готвене (sous-vide технология) и ги вакуумирайте.

Гответе в sous-vide машина на 58˚C за 60 минути, след това отново охладете и са готови за сервиране. За крема от цвекло първо сварете цвеклото и след това да го пасирайте с помощта на кутер машина, добавете останалите продукти и продължете пасирането до идеална гладкост. Ако е нужно, загрейте допълнително, за да се изпари излишната течност от крема.

Необходими продукти за 1 порция

280 г патешки дроб
20 мл български коняк
1 г индийско орехче
20 г сладко от зелени смокини в сироп
сол на вкус
За крем от цвекло
30 г червено цвекло
2 г печен чесън
3 мл сок от лайм
2 г кафява захар
4 мл медено балсамико

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (82)

Източник: dnevnik.bg