Тереза Мей ще се оттегли от премиерския пост и ще

...
Тереза Мей ще се оттегли от премиерския пост и ще
Коментари Харесай

Тереза Мей напуска премиерския пост на 24 юли

Тереза Мей ще се отдръпна от премиерския пост и ще съобщи властта на нейния правоприемник след обед на 24 юли, оповестиха от Даунинг стрийт. Това значи, че на процедура последната й изява ще бъдат отговорите на въпроси в Народното събрание преди  разпускането му на идващия ден. Депутатите обаче са загрижени, тъй като това може да разреши на новия министър председател – най-вероятно Борис Джонсън - да не бъде следен от Народното събрание в границите на най-малко 6 седмици в сериозен миг за Брекзит.

Назависимият народен представител Сара Уоластън дефинира обстановката като „ извънредно печална “ и прикани ръководителя на Камарата на общините Джон Бъркоу да даде гаранции, че от новия министър председател ще бъде търсена отговорност, без значение от това че депутатите ще са в лятната ваканция  и че тази почивка няма да бъде удължавана.

Лидерът на парламентараното болшинство на Консевративната партия Мел Страйд се опита да успокои духовете, че държавното управление няма никакво желание да работи по този начин, че новият министър председател да заобикаля депутатите до есента и че те без подозрение ще могат да изискат от него да се яви в Народното събрание, в случай че това е належащо.

Лейбъристите в съпротива по принцип възнамеряват гласоподаване на избор на недоверие  в Камарата на общините без значение кой ще стане министър председател, което на процедура значи още през първия му ден от встъпване в служба.

Официално бе оповестено, че името на новия водач на торите и министър председател на страната ще бъде оповестено на 23 юли след преброяването на бюлетините на 160-те хиляди членове на Консервативната партия. На 24 юли, откакто отговори на въпросите на депутати в Камарата на общините, Тереза Мей ще отиде в Бъкингамския замък, с цел да осведоми кралицата, че се отдръпва. Едва тогава спечелилият в конкуренцията ще бъде поканен от кралицата да образува ново държавно управление на гала в Бъкингамския замък.

Церемонията е известна като „ целуване на ръце “, тъй като в предишното е имало условие да бъде целуната ръка на монарха като знак на персонална лоялност и преданост, само че в днешни дни тази условност е анулирана. На 13 юли Тереза Мей ще навърши три години откогато стана министър-председател. Иначе, двамата кандидати за поста ѝ – някогашният външен министър Борис Джонсън и сегашният посланик номер 1 на страната Джеръми Хънт – продължиха и през днешния ден акцията си из страната. И двамата настояват, че могат да договорят по-добра договорка за Брекзит. Разликата е в крайния период. Борис Джонсън счита, че 31 октомври е действителна дата, само че даже да няма договорка, Англия би трябвало да излезе тогава и това няма да е краят на света. Джеръми Хънт, въпреки и насилствено, също би излязъл без договорка, само че 31 октомври като краен период не е изключително реален.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР