Терен от 3 декара до метростанция Г.М. Димитров ще предостави

...
Терен от 3 декара до метростанция Г.М. Димитров ще предостави
Коментари Харесай

Конкурс за етажен паркинг чрез ПЧП, се готви да обяви столична община

Терен от 3 декара до метростанция Г.М. Димитров ще даде Столична община на вложител за създаване, посредством публично-частно партньорство, на етажен паркинг. Съоръжението би трябвало да е за най-малко 280 коли и да не бъде по-високо от 20 метра, също би трябвало да има зарядни станции за електрически автомобили, да е с 24-часов пропускателен режим и да действа като публичен паркинг.

Предложението е импортирано за разглеждане в Столичния общински съвет (СОС) и се чака да бъде утвърдено на сесията този четвъртък. Това заяви на брифинг в Столична община ръководителят на СОС Георги Георгиев. Според него, в случай че решението бъде признато на идната сесия на 16 декември, към средата на януари 2022 година ще бъде разгласен конкурс.

До присъединяване в състезанието ще се позволяват претенденти, които имат потвърден опит в проектирането и строителството. Ще се изисква да са проектирали най-малко 5 многофункционални здания през последните 3 години и да имат опит в строителството на многофункционални здания за последните 5 години, с обща разгъната застроена повърхност от не по-малко от 50 000 кв. метра. " Това е предел за съществени планове, а не за авантюристи, които да вземат участие в процедурата ", разяснява Георги Георгиев.

Предвижда се спечелилият състезанието да заплати на общината обезщетение от близо 1.5 млн. лева, което ще е стартовата начална цена. " Ние даваме на някого против това обезщетение, което ще заплати, правото да построи със лични средства обекта, като срокът за учреденото право за градеж е до 30 години ", заяви Георгиев. Ако някой в конкурсното си предложение даде 30 години, ще получи по-малко точки от този, който даде 20 години. " Колкото по-малък е интервалът на погашение на инвестицията, толкоз повече точки ще се дават, тъй като след неговият край, паркингът се връща и става благосъстоятелност на Столична община ", разясни Георги Георгиев. Представяйки плана за състезанието, той като обърна особено внимание, че са планувани неустойки, застраховки и гаранции.



" Този паркинг е характерен образец по какъв начин с построяването на етажен паркинг покрай метрото ще създадем положителни условия както за живеещите в региона, по този начин и за приходящите ", разяснява ръководителят на комисията по стопанска система в Столична община Николай Стойнев.

Обектът е на границата на два региона – " Студентски " и " Изгрев ", където сме разпознали проблеми с паркирането, означи ръководителят на транспортната комисия Карлос Контрера. " С сходни планове ще дадем опция на живущите къде да паркират и в същото време - опция да обслужим приходящия трафик ", посочи той.

" Амбицията ни е 2 години след състезанието, паркингът да бъде открит ", съобщи ръководителят на СОС.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР