Тепърва предстоят разговори със собствениците на двете притежавани от американски

...
Тепърва предстоят разговори със собствениците на двете притежавани от американски
Коментари Харесай

Тепърва предстоят месеци на преговори за американските централи в Марица изток, обяви министър Петкова

Тепърва предстоят диалози със притежателите на двете притежавани от американски компании централи в Марица - изток - Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и " Контур Глобал -Марица изток 3 " по техните контракти. Няма по какъв начин договорите да се прекратят за две седмици, заяви през днешния ден пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представена от организация " Фокус ".

По-рано през днешния ден от Българската стопанската камера оповестиха, че на среща при премиера през днешния ден е станало ясно, че са налице всички предпоставки договорите да бъдат прекъснати до две седмици.

" Оттук нататък може би в идващите няколко месеца ще би трябвало да се проведат съответни диалози с двете американски централи. Ще би трябвало да стартира един разговор, в границите на който ще можем да изясним надлежно позициите на всяка една от страните ", е позицията обаче на министъра.

Преговорите с двете американски централи за прекратяването на дълготрайните им контракти за изкупуване на електрическата енергия на преференциални цени се водят поради това, че в този си тип те нарушават европейската възбрана за държавна помощ. Преди месец ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев беше коментирал схемата, която би могла да даде решение - първо да се пресметна каква част от вложенията в двете централи към този момент се е изплатила, а за остатъка да се търси модел за отплата.

Срещата през днешния ден е трета в границите на два месеца откакто бизнес съюзите оповестиха подготвеност за митинги, в случай че проблемите в енергетиката не бъдат решени. В нея са взели участие ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на държавните енергийни компании - Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания и АЕЦ " Козлодуй ", ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на Асоциацията на индустриалния капитал), Димитър Бранков (зам.-председател на Българската стопанска камара), Цветан Симеонов (председател на Българската търговско-промишлена палата) и Кирил Домусчиев (председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР