Тепърва предстои сериозна битка, но някои вероятни печеливши и губещи

...
Тепърва предстои сериозна битка, но някои вероятни печеливши и губещи
Коментари Харесай

Парите в ЕС до 2027 година - кой печели и кой губи?

Тепърва следва сериозна борба, само че някои евентуални печеливши и губещи от идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз към този момент се обрисуват, установи авторитетното издание Politico.
Планът на Европейската комисия за идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз включва министри, лобисти, фермери, учени, кметове и доста други, които сканират електронни таблици и преглеждат PDF файлове, с цел да схванат по какъв начин ще бъдат наранени.
Ще минат няколко седмици преди Европейска комисия да даде повече детайлности за предлагането си за бюджетна рамка от 1,279 трилиона евро за интервала 2021 - 2027 година, което по-късно в продължение на месеци, в случай че не и на години ще бъде предмет на разпри сред държавните управления, депутатите и лобистките групи. Ето някои от тези, които наподобяват като първични спечелили и губещи от плана на бюджета на Гюнтер Йотингер, съгласно Politico.
Радващи се: Балтийските фермери
Земеделските производители в Естония, Латвия и Литва – едни от най-пренебрегваните на Стария континент - към този момент се оказаха изненадващи спечелили. Докато доста фермери ще ближат рани след оповестяването на почти 4-процентно понижение на директните дотации, комисарят по земеделието Фил Хоган съобщи, че балтийските фермери ще получат нарастване от 13,6%.
В момента Брюксел дава на фермерите от някои страни, най-вече някогашни комунистически страни в Източна Европа, доста по-малко на хектар, в сравнение с техните сътрудници в страни като Франция и Италия заради формула, която има за цел да понижи цените на земята и труда. В лицето на дългогодишните недоволства по отношение на тази политика, Брюксел възнамерява да ограничи парите за земеделските производители в страни, които са се справили добре до момента, и да преразпредели някои спестявания на тези, които са се показали най-лошо.
Гневни: Австрия, Дания, Холандия, Швеция
Тези " спестовни " четирима чисти вносители в бюджета на Европейски Съюз се ударени по два метода. От тях се желае да усилят националните си вноски и да изгубят отстъпките, които получават. Австрийският канцлер Себастиан Курц назова предлагането на Европейска комисия " надалеч от задоволително решение ". Холандският министър председател Марк Рюте употребява сходен език. Финансовият министър на Швеция Магдалена Андерсон сподели може би директната скандинавска засегнатост: " Неразумно ". Датският министър председател Ларс Локке Расмусен посочи: " По-малък Европейски Съюз би трябвало да значи по-малък бюджет! "
Радостни: Военните
Военни командири настояват, че ще отнеме прекалено много време, с цел да се транспортират танкове и друга тежка техника на континента, в случай че те би трябвало да реагират на огромна изключителна обстановка. Брюксел приветства това и възнамерява да отпусне 6,5 милиарда евро от фонда " Свързване на Европа " за възстановяване на инфраструктурата, с цел да се увери, че тя е годна за тежки военни транспортни средства.
Тъжни и гневни: английските учени
Какво е по-лошо от това да знаете, че сте изключен от главен източник на приходи за най-съвременни проучвания? Да разберете, че гърнето с пари ще бъде доста по-голямо в бъдеще. Това е сюжетът, пред който са изправени английските учени.
Следващата изследователска стратегия на Европейски Съюз, " Хоризонт Европа ", нараства с близо 30%, до момента в който английското национално ползване е застой. Учените от Обединеното кралство ще останат отвън програмата на Европейски Съюз като пълноправни членове след 2020 година. Ако Англия реши да се причисли като асоцииран член, тя би трябвало да си заплати пътя и присъединяване ѝ може да се ограничи единствено до елементи от " Хоризонт Европа ". Това ще бъде сериозна смяна - английските откриватели са на път да завоюват над 11 милиарда евро до края на настоящата стратегия " Хоризонт 2020 ". Брюксел се бори да скрие своята наслада от вредите. " Не единствено, че тортата е по-голяма от преди, само че и индивидът, който ядеше повече от тази торта, към този момент не е към масата ", сподели чиновник на Европейска комисия.
Радостни: Големи фармацевтични компании и инженерни компании
Големи корпоративни имена като Merck, Pfizer, Airbus и Thalys са измежду предприятията, които вземат участие в изследователската стратегия на Европейски Съюз и единствено част от тези, които ще се възползват извънредно от проектите на Европейска комисия. Брюксел предлага да се даде на промишлеността по-значима роля в " Хоризонт Европа ", в сравнение с в " Хоризонт 2020 ". Комисията декларира, че проектите ѝ да даде милиарди евро на " клъстери ", където промишлеността работи с университетските среди по въпроси като опазването на здравето и подвижността, ще оказват помощ за справяне с огромните провокации, пред които е изправена Европа. Неправителствени организации настояват, че това ще ограничи напредъка в интерес на ползите на частния бранш.
Тъжни: кметове и районни водачи
Предложените съкращения в кохезионните фондове - паричните средства, които Европейски Съюз употребява, с цел да помогне на по-бедните райони да наваксат във връзка с по-богатите – ще навредят, сигнализираха кметове и губернатори. Понастоящем такова финансиране възлиза на към една трета от бюджета на Европейски Съюз. " Като понижи кохезионната политика със 7%, Комисията съществено омаловажава европейските градове и райони ", сподели Стефано Боначини, ръководител на Съвета на европейските общини и райони. " Дори и въз основата на паричната стойност от 2018 година това ще съставлява загуба от 41 милиарда евро за локалните и районните държавни управления ", прибавя той
Очаква се Европейска комисия да разкрие повече детайлности за проектите си за кохезионната политика на 29 май. Actualno.com обаче научи, че България събира повече информация, защото нашето държавно управление не е изрично наясно дали еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер е правил съпоставяне за понижаване на парите за кохезионна политика по отношение на равнището от 2017 година или по отношение на целия настоящ интервал на многогодишната финансова рамка (2014 - 2020 година). Неофициално, наши източници настояват, че става въпрос за първия вид, до момента в който изчисленията на България що се отнася до втория вид демонстрират номинално (бел. ред. - без отчитане на инфлацията) нарастване за кохезионната политика на европейските средства с 2 милиарда евро за идващия седемгодишен интервал (2021 - 2027 година).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР