Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се

...
Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се
Коментари Харесай

Борисов е съгласен за допълнителни мерки, здравният министър прекрати кампанията си |

Тенденцията за повишаване на случаите на COVID-19 у нас се резервира, английският вид на вируса разболява все по-млади хора, по тази причина, в случай че се наложи, ще бъдат въведени спомагателни ограничения, заяви държавната пресслужба.

По предписание на премиера Бойко Борисов от през днешния ден министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов приключва отпуската си по отношение на предизборната акция, заемайки се напълно със оправянето с разпространяването на вируса у нас, а краткотрайно ръководещите регионални шефове предпочитано ще работят с регионалните щабове по използването и актуализирането на ограниченията против COVID-19.

Това е било решено на работно заседание при премиера Бойко Борисов, в което са взели участие министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов и представителите на Националния действен щаб.

„ Трябва да уверим българското общество, че следим обстановката 24 часа в денонощието, тъй като пандемията в света върви на цялостни обороти. Изборите идват и си отиват, само че животът и здравето сега са главната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим още веднъж по-строги ограничения, колкото и да страдат финансите и стопанската система “, е декларирал министър-председателят Бойко Борисов по време на работното заседание.

Премиерът изтъкнал, че рецепта за справяне с новия вирус няма, само че лечебните заведения не могат да бъдат сложени в риск.

„ Хората чакат от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни предлагат “, добавил министър-председателят.

И различен откъс на Борисов, възложен от държавния пресцентър:

„ Виждам, че българите са изтощени от ограниченията, желаят си обществения контакт, само че вие сте ме избрали, тъй като мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на ограниченията със заповеди, само че в случай че лечебните заведения изнемогват, ще наложим ограничавания. “

Борисов добавил, че интензивно би трябвало да продължи имунизацията. В момента на територията на страната имало доставени над 100 000 дози ваксини, което разрешава ваксиниране на по 15 000-20 000 искащи дневно.

Той показал и че половин милион дози се чакат до края на март и началото на април, а единствено с стартирането на електронната система има 60 000 записани.

„ Лекарства, безвъзмездни ваксини, всичко това е обезпечено. Не желая поради политически дивиденти да изпуснем най-хубавия модел, през който до този миг преведохме България. Регионалните здравни инспекции би трябвало да ползват непоколебим надзор, а регионалните щабове имат всички права да затварят заведения за хранене, учебни заведения, детски градини, да стопират проведените екскурзии и всяка рискова активност в името на живота и здравето на българите “, подчертал Борисов.

Премиерът добавил и че мощно се разчита на възприятието за самозапазване и персоналната отговорност на хората, тъй като с общи старания може да се реализиран резултати в битката с COVID-19.

В рамките на работното заседание при премиера министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов е докладвал, че се следи наклонност за повишаване на случаите – на заболелите, на умрелите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е регистрирана тревожната обстановка в 9 области, където заболеваемостта е висока и се регистрира висок % на пробите с английския вид на вируса.

„ В тази връзка с сътрудниците от тези области коментирахме решението за въвеждането на спомагателни противоепидемични ограничения, които да доведат до резултат и надзор на болестта в тези области “, показал Ангелов.

По думите му най-големият проблем към сегашния миг е бързото запълване на болничните кревати.

„ От друга позиция страната е напълно готова както с съществуването на защитни средства, консумативи, лекарства. Ваксинирането върви с извънредно добър ритъм “, отбелязал здравният министър и добавил, че от четвъртък започва работата на всички имунизационни кабинети посредством записалите се в електронната система.

„ Продължаваме да се надбягваме с вируса “, споделил още Ангелов.

Според него в случай че наклонността остане трайна, ще бъдат препоръчани ограничаващи ограничения за преодоляване на обстановката в страната.

„ Предстои ни последно тестване, значимо е да имаме разбирането и към момента силите да се противопоставим. Без значение кое е позволено и кое е неразрешено, хората сами би трябвало да пазят себе си и фамилиите си, с цел да има резултат от противоепидемичната активност “, безапелационен беше основният здравен държавен контрольор Ангел Кунчев.

По думите му главната причина за актуалната обстановка е превалирането на английския вид на вируса. Кунчев обяснил, че ограниченията следва да бъдат оптимално щадящи за стопанската система и за обществената система, само че в същото време да не разрешат да се доближи връх на заболеваемостта, която ще сложи на колене здравната система.

„ Положителното е, че където сме създали имунизация, резултатите са позитивни “, добавил Ангел Кунчев.

На съвещанието ръководителят на НОЩ и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски е изразил опасения по отношение на изчерпването на болничните кревати. Обезпокоително съгласно него с изключение на проявлението на заболеваемостта е растежът на смъртността.

„ Нарастването на случаите може да бъде овладяно единствено по способи, които са старомодни, само че потвърдили се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има ограничения. Затова и интензивно вървят от през вчерашния ден диалозите дружно с началниците на локалните РЗИ-та “, добавил ръководителя на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев е уведомил, че внезапното повишаване на случаите в някои области на страната се дължи на английския вид на ковид.

„ Този вид докара и до смяна на възрастовата конструкция. Все по-млади хора са инфектирани от този вариант. Затова е извънредно належащо хората да продължат да съблюдават в този момент настоящите ограничения “, подчертал проф. Кантарджиев.

През идващите 4 седмици ще бъде извънредно значимо хората да съблюдават доста по-строго ограниченията и да пазят своите близки, призовал шефът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов.

След срещата при Борисов здравният министър Костадин Ангелов посочи във фейсбук, че прекратяването на отпуската му по отношение на предизборната акция е било негова концепция, която Борисов е подкрепил.

Ето какво написа той:

" Прекратявам предизборната си акция!
Не се наложи да премислям това решение дълго, тъй като то е вярното!
Разговарях с министър-председателя. Получих цялостна поддръжка. Сигурен съм, че ще получа такава и от тези, които ми симпатизират, както и от критиците ми.
Единственият ми приоритет остават здравето и животът на българските жители. Днес повече от всеки път моето място е в министерството – там, откъдето мога да дам най-вече за постигането на общата ни задача – да оставим COVID-19 в предишното и да продължим напред по-силни, по-мъдри, само че най-много здрави! "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР