Тенденциите на жилищния пазар в България се променят постоянно. Поредното

...
Тенденциите на жилищния пазар в България се променят постоянно. Поредното
Коментари Харесай

Високите цени връщат интереса към имотите „на зелено“

Тенденциите на жилищния пазар в България се трансформират непрекъснато. Поредното доказателство за това е изказванието на хората от сектора, че високите цени са предиздвикали купувачите още веднъж да се извърнат към покупка „ на зелено “ – нещо, от което се бяха отказали при започване на 2022 година

Миналата година Economic.bg писа за случаи, при които купувачи безусловно са били принуждавани от строителите да заплащат в допълнение, с цел да довършат жилищата им, които те са капарирали " на зелено " и са вложили с изключение на пари, само че и време, с цел да чакат вложителят да завърши постройката. Тази процедура евентуално накара огромен % от бъдещите купувачи да се откажат от покупка „ на зелено “.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/indeksacija-pri-pokupka-na-zeleno-kakvo-stava-na-imotnija-pazar Индексация при покупка „ на зелено “: какво става на имотния пазар в България?
Сега, съгласно Велизар Павлов, част от екипа на Arco Real Estate, наклонността се обръща. Според него високите цени на парцелите в момента прави покупките още на стадий ранен градеж по-привлекателни за купувачите. Основно поради по-ниската си цена на фона на приключените здания.

Инфлацията може да докара до нарастване на цените на недвижимите парцели и строителните материали, което може да направи парцелите в градеж по-привлекателни за купувачите. Те могат да видят опцията да закупят парцел на по-ниска цена в миг, когато цените на постройките, към този момент приключени, са на по-високо равнище “, споделя той в диалог за Economic.bg.
Покупка на земя или на парцел „ на зелено “?
Според Павлов инвестицията в земя и построяването на личен дом върху нея е доста по-скъп развой, в сравнение с покупката в градеж. Една от аргументите за това е, че построяването на нова постройка изисква обилни финансови и времеви запаси. Това включва освен строителството на самата постройка, само че и всички спомагателни разноски, като разрешителни, планове, строителни материали, обзавеждане и така нататък

Това може да бъде забавно за купувачи, които се стремят към по-ниски начални вложения и по-голям капацитет за напредък на цената на парцела след завършването му. Ако изберат метод по закупуване на постройка в градеж, то това има своите провокации, като да вземем за пример – по-дълъг интервал на очакване до завършването на плана и евентуални опасности, свързани със завършването на строителството “, споделя Велизар.

В същото време от последния отчет на Dеlоіttе Рrореrtу Іndех 2023 стана ясно, че търсенето на жилища в България към момента изпреварва предлагането, само че пазарът наподобява стартира да се охлажда. Все по-осезаемо се усеща студеният фронт, който следва да завладее бранша.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/studen-front-i-na-jilishtnija-pazar-v-bylgarija Студен фронт се задава и на жилищния пазар в България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР