Температурите започнаха да се покачват, а слънцето да грее силно.

...
Температурите започнаха да се покачват, а слънцето да грее силно.
Коментари Харесай

Внимавайте! Вредни съставки в слънцезащитните продукти разболяват

Температурите започнаха да се повишават, а слънцето да грее мощно. На дневен ред идва слънцезащитата. От години кожни лекари всяко лято бият тревога какъв брой нездравословно може да бъде слънцето освен за кожата, само че и за целия организъм. Затова от основно значение е да се употребяват слънцезащитни артикули.

Тук обаче идва другата заплаха. Не всички артикули от подобен вид са безвердни. Оказа се, че на пазара има куп артикули, в които са вложени рискови съставки. Разбира се всичко опира до пари, тъй като чистите артикули са по-скъпи, а потребителите всеобщо търсят евтини артикули.

Важно е да четете етикета преди да купите нещо. Кои са съставките, за които би трябвало да внимавате?

Оксибензонът е една от най-рисковите съставки в слънцезащитните артикули.

Той основава мощен филтър против нездравословните лъчи и се употребява в голям брой марки.

Специалисти сигнализират обаче, че прониква в човешкия организъм и може да докара до хормонален дисбаланс, метаболитни проблеми, алергични реакции. Добавя се също в лакове за нокти, в кремове за тяло и в артикули за коса.

Титановият диоксид е физически слънцезащитен сътрудник, оцветител/пигмент. Той може да предизвика алергични реакции, нервира очите, поврежда кожния пласт, пречи на отделянето на токсините от тялото, затруднява работата на бъбреците.

За страдание оцветителят се съдържа в над 80% от продуктите срещу слънце, а точно под въздействието на топлината по-лесно прониква в кожата и вреди.

Феноксиетанол е синтетичен антибактериален сътрудник и консервант, стабилизатор на парфюми и сапуни; употребен даже в натурални и органични козметични артикули. Може да бъде нечист с канцерогенния токсин 1,4-диоксан. Научно потвърден дразнител за човешката кожа и очи.

Феноксиетанолът работи и като ендокринен дисруптор (нарушава вярната функционалност на ендокринната система), предизвиква увреждане на пикочния мехур и води до изострен белодробен оток при животните (не е тествано това му деяние върху хора!).

Фталатите се съдържат в съвсем всички козметични артикули, в това число в тези срещу слънце. Специалисти сигнализират, че предизвикат неплодородие, спонтанни аборти, мощни алергични реакции, даже нездравословно деяние върху структурата на ДНК.

Разпространените парабени пък потвърдено предизвикват рак, метаболитни проблеми, хормонален дисбаланс, свръхтегло, алергии. Добавят се в кремове срещу слънце, парфюми, дезодоранти, лакове за коса и така нататък

Не използвайте артикули с изминал период на валидност!

Съхраняването на на половина цялостна опаковка, останала от предишното лято, е съвсем неизбежна обстановка. И тук изниква значимият въпрос дали си коства да използваме миналогодишния слънцезащитен артикул и това лято, изключително в случай че срокът му на валидност изтича, или е към този момент изминал.

Съхраняваната при недобри условия опаковка слънцезащитен артикул може да загуби успеваемостта си доста преди приключване периода на валидност.

Всяка смяна в консистенцията, мириса или цвета на оставена неоползотворена опаковка слънцезащитен артикул следва да се преглежда като симптом, че той е изгубил успеваемостта си. Дори да е в период на валидност, сходен артикул може да не обезпечи нужната отбрана от ултравиолетовите лъчи и даже да докара до по-сериозни последици. В състава на слънцезащитните средства има субстанции, които при разпадането си може освен да не обезвреждат УВ-облъчването, само че и да проявят алергенни свойства и да раздразнят кожата.

Затова рекомендацията на кожни лекари и козметици е слънцезащитните артикули да се подменят всяка година и да не се употребяват опаковки, престояли отворени за дълъг интервал от време.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР