Температурите паднаха рязко само за два дни, а екстремният студ

...
Температурите паднаха рязко само за два дни, а екстремният студ
Коментари Харесай

Как да размразим колата си в студеното време

Температурите паднаха внезапно единствено за два дни, а рисковият мраз изненада неприятно водачите.

Вместо утринна гимнастика, на мнозина се постанова да ринат сняг и да стават по-рано, с цел да размразяват колите си.

Какво да вършим при заледени пътища и как да подготвим колите си – препоръки даде пред бТВ пътният експерт Румен Дунев.

Ето няколко съвета по какъв начин да подготвим колата си в студеното време:

Ключалките на колите би трябвало да са готови. Новите коли имат спешни отваряния и е хубаво ключалките да бъдат смазани, с цел да може, в случай че батерията на колата е паднала, тя да се отключи ръчно.

Автомобилът би трябвало да се възпламени и да се включи отоплителната система на оптималната степен, с цел да стартира обдухване на предното стъкло.

Започва се разчистване на автомобила извън с четка. Желателно е да се изчистят от снега всички стъкла, огледалата, фаровете и стоповете. Има елементарни ръчни стъргалки, само че и електрически, които единствено при досег със стъклото стартират да чистят снега.

За да се предпазят чистачките на колата, е добре първо да се почисти леда от предното стъкло. По този метод се резервират по-дълго перата им. 

За да може автомобилът да загрее по-бързо, може да се сложи течност в антифриза. Така, ако колата загрява за 3 минути, времето ще падне до минута. Течността се изсипва еднократно и в границите на четири години всяка заран колата загрява доста по-бързо.

Тъй като с обувките вкарваме сняг в колата, влагата вечерта се изпарява и отива във вътрешната част на стъклото. Затова в автомобила може да се сложи влагоуловител, като по този метод не се изпотяват стъклата от вътрешната страна. След като той се изпълни, се поставя в микровълнова фурна на 600 вата за 6 минути и по този метод още веднъж става подготвен за приложимост.

За комфорта на пасажерите има и електрически калъфки, които се включват към запалката, с цел да топлят ръцете на лидера.

Ако има деца на задната седалка, могат да се завият с електрическо одеяло. Има и калъфи за седалки, които са с подгрев. Могат да се включат в запалката на 12 волта.

И потребен съвет за хората, които пътуват в планините . Задължителен аксесоар са по този начин наречените текстилни вериги, които се инсталират доста по-бързо и елементарно от общоприетите железни вериги. Те обезпечават доста по-добро сцепление при лед и ниски температури. 

 

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР