Температурата в централните части на София се повишава непрекъснато, показват

...
Температурата в централните части на София се повишава непрекъснато, показват
Коментари Харесай

Разработват енергиен атлас на София, поради растящата температура в центъра

Температурата в централните елементи на София се покачва непрестанно, демонстрират данни от последните години, оценени от института GATE. Това е обвързвано с появяването на така наречен " топлинни острови ".

Основните фактори за появяването им са генерираната от човешката активност топлота, увеличената консумация на сила, трафикът, презастрояването, намаляването на зелените зони и паркове, неналичието на водни басейни и презаселването. Локалния климат и релеф също въздействат значително върху появяването на този феномен, оповестяват от института.

В подтекста на този проблем, GATE изследва островите на топлота в София. Проучванията са основани на числовия модел за предсказание на времето Weather Research and Forecasting (WRF) и наличните данни в града за потреблението на електрическа енергия, трафик, население и други

Част от проучванията е създаването на енергиен атлас на София, който ще бъде показан за първи път на интернационална научна конференция Geospatial Week през септември 2023 година в Кайро, Египет. Конференцията е под егидата на International Society for Photogrametry and Remote Sensing - организация, разрастваща интернационалното съдействие в региона на фотограметрията, отдалеченото наблюдаване и техните приложения.

Водещ откривател на проучването е инж. доктор Лидия Витанова, инженер-еколог и климатолог с проучвателен опит в региона на градския климат, топлинните острови, екологията и опазването на околната среда. Резултатите от осъществените разбори ще бъдат интегрирани в 3D модела на града, създаден пилотно за регион " Лозенец ".

Той се обогатява непрестанно с данни от разнородни източници и е основа за реализацията на разнообразни сюжети, свързани с градските процеси и феномени, в това число въздействието на климатичните промени.

Създаването на " Цифров двойник на града ", в границите на който се правят проучванията, подкрепя анализите и симулациите, свързани с разбор на качеството на въздуха, градско обмисляне, енергийна успеваемост, подвижност и други Разработването му е под управлението на проф. доктор Десислава Петрова-Антонова от институт GATE. Подобни модели имат градове като Хелзинки, Виена, Берлин, Сингапур и Ню Йорк.

Наскоро от meteobalkans.com предизвестиха, че в съпоставяне със Софийското поле, столичани живеят върху " котлон ". Експертите подсетиха, че за справяне с градските топлинни острови се подхващат ограничения като основаване на така наречен зелени покриви, увеличение на зелените насаждения и парковете, потребление на светли материали за покриви и настилки, тактики за енергийна успеваемост на постройките и стабилно урбанизиране.

Специалистите считат, че е належащо да се ускори отражателната дарба на постройките, да вземем за пример с плоски покриви в бял цвят и повече тревни площи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР