Темпът на пристигане на тестовете не позволява да върнем всички

...
Темпът на пристигане на тестовете не позволява да върнем всички
Коментари Харесай

Денков настоява Кацаров да промени заповедта си, за да се върнат всички ученици в клас

Темпът на идване на тестванията не разрешава да върнем всички възпитаници в клас, каквато беше нашата концепция. Появяват се два до три пъти по-малко. Имаме проби единствено за учениците от първи до четвърти клас. Това съобщи пред журналити министърът на образованието Николай Денков.

Той прикани към смяна на заповедта на здравния министър. По думите му в нея е разказано при какви условия могат да се върнат учениците в клас при висока заболеваемост. Това може да стане при двукратно тестване в учебно заведение.

Според министър Николай Денков има разнообразни разновидности на смяна на заповедта - през ротация, посредством еднократно тестване, посредством освобождение на дребните възпитаници, които сега демонстрират ниско равнище на заразяване, след тези седмици, които си бяха у дома.

„ Кой е най-издържаният от позиция на здравните ограничения - това би трябвало да го решат здравните специалисти. Това, което ние споделяме ясно е, че след 5 седмици е безусловно недопустимо огромните възпитаници да не престават да седят у дома и да не знаем по кое време ще се върнат назад в клас. През цялото време по време на пандемията имаше обучение, което някъде беше на високо равнище, а на някои места качеството фрапантно спадаше, когато се премине към неприсъствено образование “, акцентира министър Николай Денков.

Той е безапелационен, че би трябвало да има трайно решение на казуса.

„ Системното решение, което чакахме беше да има проби за всички възпитаници, то не се осъществя, в този момент ни би трябвало друго редовно решение, при което всички възпитаници да се окажат в клас “, означи Денков.

„ Имаме контингент от проби, които стоят в Регионалното ръководство на образованието, само че изчакваме, с цел да забележим какво ще реши Министерството на здравеопазването, за можем да ги пренасочим. Само с тези в склада нищо не можем да създадем, те са прекомерно малко “, акцентира министъра на просветата.

По думите му нощес са пристигнали още към 40 хиляди теста, има 89 хиляди теста в склада, като няма 200 хиляди.

„ Нямаме тестванията, които ни трябват. При това състояние можем да продължим да чакаме тестванията, което е безусловно недопустимо при актуалната обстановка или да се промени заповедта по този начин, че учениците да се върнат “, разяснява още министър Денков.

Според него не би трябвало да се вършат паралели сред онлайн образованието във висшите учебни заведения и в учебната мрежа.

„ Нямам подозрения, че присъственото образование е по-качествено. Висшите учебни заведения имат по-голяма опция да преструктурират програмата си, това става с решение на ректора “, добави той и акцентира, че след години ще се види какъв е резултатът от отдалеченото образование.

Министерството на образованието и науката показа през днешния ден 11-ото издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България.

Тенденцията е към повишение на задграничните студенти по „ Транспорт “, „ Корабоплаване “ и „ Индустрия “. „ Медицина “ и „ Фармация “ са желани специалности. Увеличават се научните изявления, което е главно средство за оценка на казачеството на преподавателите по целия свят, добави министър Николай Денков.

Той посочи, че българските учебни заведения са доста отворени на входа, само че най-после приключват към половината от почналите първи курс.

„ Българските студенти се осъществят сполучливо по света. Митът, че българското висше обучение е на ниско равнище би трябвало да бъде отстранен от общественото говорене, обединяването и преструктурирането на висшите учебни заведения ще продължи “, разясни още министър Николай Денков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР