Темата за сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на

...
Темата за сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на
Коментари Харесай

МС представи идеите си за Западните балкани пред ЕК

Темата за сигурността на Западните Балкани и европейската вероятност на страните от района е във фокуса на диалозите на министър-председателя Бойко Борисов и членове на държавното управление с генералния секретар на Европейската комисия Александър Италианер и началника на кабинета на ръководителя на Европейска комисия Мартин Селмайер, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Представителите на Комисията са на двудневно работно посещаване в София.

На среща в Министерския съвет през днешния ден министър председателят срещна делегацията от Европейска комисия с напредъка по подготовката на страната ни по отношение на идното председателство на Съвета на Европейски Съюз и със срещите на най-високо равнище, планувани в календара на форума. Сред тях е и Срещата на върха, отдадена на Западните Балкани. Планирано е тя да се организира в София през месец май 2018 година Инициативата е продължение на полемиката за нуждата от мощен ангажимент на Европейски Съюз към района. Срещата се чака да бъде управлявана персонално от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и на нея да участват държавните глави и държавните ръководители на всички страни-членки на евросъюза.

„ Заявяваме желанието на София за тясно взаимоотношение с институциите на Европейски Съюз за сполучливата организация на Срещата и постигането на оптимален резултат от нея “, съобщи министър председателят Борисов по време на срещата и уточни, че по-рано през седмицата е провел телефонен диалог по тематиката с Доналд Туск.

Министър-председателят посочи, че девизът на председателството "Съединението прави силата " е израз на волята на България да работи за доближаването, разбирателството и повишението на конкурентоспособността и стабилността на европейските страни.

„ Работим и с нашите сътрудници от сегашното Естонско председателство, с цел да се подсигурява оптималната последователност на досиетата, отворени по време на тяхното председателство “, означи той.

По време на срещата на господин Италианер и господин Селмайер с членовете на кабинета, министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова показа главните цели на страната ни, заложени в програмата на българското държавно управление по време на шестмесечното председателство и даде поръчка то да е уравновесено, отворено към жителите на Европейски Съюз и най-много – Балканско председателство. Тя ги срещна с упоритостта на страната ни да бъде дадена ясна европейска вероятност за жителите на страните от Западните Балкани, с концепцията за построяването на съгласуваност сред страните – икономическа, енергийна, транспортна, инфраструктурна, информационна и цифрова съгласуваност, както и гарантирането на мира, сигурността и просперитета на региона.

„ Не желаеме да даваме подправени очаквания и упования на тези страни, само че би трябвало да им дадем ясна оценка де са, какво са постигнали, какво могат да създадат по пътя на тяхната европейска интеграция “, изясни министър Павлова.

Тя очерта и останалите цели на Българското председателство, свързани с гарантирането на сигурност и непоклатимост за жителите на общността, поощряване на предприемачеството и нововъведенията, грижа за вероятността пред младежите, бъдещето на кохезионната политика като фактор на доближаването в европейското общество. Във фокуса на Българското председателство ще е и устойчивото развиване на страните от Дунавския и Черноморския район.

Българското председателство ще получи поддръжката на Комисията за реализиране на заложените цели в полза на единството и солидарността в Съюза, както и за основаване на мощен стопански напредък в Европейски Съюз. Ще работим предпочитано за стартирането на работата на Службата на Европейския прокурор. Имаме подготвеност за усилване на разговора, обвързван с битката против тероризма и разчитаме на България за задълбочаване на трансграничните партньорства на Европейския съюз, показаха Александър Италианер и Мартин Селмайер.

Те потвърдиха желанието на Комисията да продължи да упорства за приемането на страната ни в Шенгенското пространство и реализиране на взаимна съгласуемост на осведомителните системи за сигурност, ръководство на границите и миграцията. В програмата на генералния секретар на Европейска комисия Александър Италианер и началника на кабинета на ръководителя на Европейска комисия Мартин Селмайер са планувани и срещи с ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев и с ръководителите на парламентарни комисии. На тях ще бъде разисквано провеждането на шестте срещи от така наречен „ парламентарно измерение “ от програмата на Българското председателство. На всички срещи от българска страна ще участват министър Лиляна Павлова и непрекъснатият ни представител към Европейския съюз Димитър Цанчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР