Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога

...
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога
Коментари Харесай

Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме

Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с скука, от време на време със боязън, доза отвращение и е съпроводена с вътрешната убеденост, че щом се усещаме здрави, визитата при лекаря не е нищо повече от губене на време. За младите девойки и зрелите дами контролният обзор при гинеколог (два пъти в годината) и вземането на цитонамазка (веднъж в годината) са наложителни, тъй като профилактиката може да избавя животи. Без непотребна драма – това е реалност, който забравяме всякога, когато си кажем: „ нищо не ме боли, затова съм здрава “, „ цикълът ми е постоянен и се усещам добре “, „ на мен не може да се случи “.

Какво съставлява цитонамазката?

Цитонамазката е проучване, което диагностицира съществуването на предракови и ракови кафези на маточната шийка. Изследването нито е ужасно, нито трудно. По-скоро думите цитонамазка и рак са стряскащи и нормално те са повода да се отсрочва прегледът. Самата процедура не е мъчителна. Отнема по-малко от пет минути.

Взема се проба от лигавицата (цервикса) на маточната шийка със специфичен тампон. Цитонамазката постоянно е наричана от лекарите ПАП тест, на името на нейния татко и изобретател – американецът с гръцки корени Джордж Папаниколау. През двайсетте години на предишния век той класифицира пет групи, в които попада резултатът от цитонамазката, според от това какво е посочило наблюдението на клетките под микроскоп.

Възможни резултати от цитонамазката

Напоследък доста клиники и лаборатории изпращат резултатите от проучването по електронен път (за по-голямо удобство), по тази причина дано най-общо изясним какво значи попадането в другите групи:

ПАП 1. Всички желаеме да сме тук, в първата група. Резултат ПАП 1 значи, че всички кафези са естествени. Обикновено в тази категория влизат девойките, които към момента нямат полови контакти и нераждалите дами.

ПАП 2. Във втората група попадат по-голямата част от дамите, които се изследват. Резултат ПАП 2 значи, че има съществуване на леко или по-сериозно инфектиране или доброкачествено изменение на кафези (т.нар. „ раничка “ на маточната шийка). Обикновено се предписва лекуване с лекарства и проучването се повтаря след към три месеца. Резултат ПАП 2 не значи безусловно проблем. Не се стряскайте – в тази група нормално попадат дамите с постоянни полови контакти и тези, които са раждали. Няма причина за терзание. Лекарите класифицират групите ПАП 1 и 2 като естествени и нерискови.

ПАП 3. Третата група е гранична, междинна. Резултатът тук се пояснява като неразбираем – не може нито да се удостовери, нито да се отхвърли съществуването на анормални кафези. Налага се повторна цитонамазка и спомагателни проучвания.

ПАП 4 и 5. Резултатите от четвърта и пета група значат съществуване на единични (ПАП 4) или многочислени (ПАП 5) променени кафези. Тези последни две групи не слагат окончателната диагноза рак. Необходимо е да се направи биопсия, както и други спомагателни проучвания.

Кога е удачно да се изследваме?

Най-подходящото време за цитонамазка е: една седмица след месечния цикъл, като от 24 до 48 часа преди операцията е целесъобразно да не се прави секс, да не се вземат вани и да не се вършат дамски душове. Възможно е директно след вземането на тестът да се появи леко кървене или зацапване на бельото, което е обикновено и не трябва да е мотив за терзание.

Цитонамазката се поема от Здравната каса и е изцяло гратис проучване.

Защо е значимо да се изследваме?

Коварното на рака на маточната шийка е неналичието на признаци. Те се появяват в доста напреднал към този момент етап. Годишната цитонамазка е единственият метод за ранно диагностициране на раково изменение на клетките. Хванат в точния момент, казусът е лечим – бързо, безболезнено и неоперативно. Важно е да се изследваме и да сме виновни както към личните си здраве и успокоение, по този начин и към тези на фамилията и околните. За рака на маточната шийка няма години и рискови групи – профилактиката се отнася до всички, които имат полови контакти, без значение от възрастта.

Човешкият папилома вирус (HPV), ракът на маточната шийка и имунизациите

Установено е, че съвсем 100% от записаните случаи на рак на маточната шийка се дължат не на вътрешна разновидност в ДНК, а на заразяване с високорискови варианти на HPV. Човешкият папилома вирус, причиняващ рака на шийката на матката се предава по сексуален път. Мъжете са съществени преносители на вируса. Много дребен % от тях се разболяват, най-често даже да не подозират, че са носители на вируса.

Познати са повече от 100 варианта на HPV. Над тридесет от тях се предават по сексуален път, а към петнадесет предизвикват рак на маточната шийка. Тук за утешение идват имунизациите, чиито реклами през днешния ден са извънредно настоящи и ни дават обещание от телевизионния екран предотвратяване от HPV и рак. Важно е да се обърне внимание на обстоятелството, че до през днешния ден ваксини са създадени единствено против два вида HPV, което значи, че даже да се ваксинирате, ще имате отбрана само против два от петнадесетте варианта, причиняващи рак на маточната шийка. За всеки остава персоналната преценка: кое е по-ефективно – честата профилактика или вложението във ваксини.

Цитонамазката е нашето оръжие против рака на маточната шийка. Без него сме голи, невъоръжени и незнаещи. Цитонамазката може да избавя животи. И вие можете – като хванете за ръка най-близките си дами, приятелки, родственици и отидете дружно на обзор. Защо не още през днешния ден?
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР