Темата за облекчаването на въведените заради епидемията от коронавирус ограничения

...
Темата за облекчаването на въведените заради епидемията от коронавирус ограничения
Коментари Харесай

Облекчаване на ограничителните мерки по света – успехи и грешки

Темата за облекчаването на въведените поради епидемията от ковид ограничавания е широкообсъждана в целия свят. Правителствата на огромна част от страните одобряват проекти за поетапното „ разхлабване “ на хватката, която държи милиони хора по домовете, затвори учебни заведения, магазини и хиляди работни места.

Дания и Австрия първи измежду европейските страни одобриха облекчения на наложените ограничавания против разпространяването на ковид. В Швеция ограниченията през цялото време не бяха толкоз строги. Южна Корея остава образец за подражателство, за разлика от Сингапур, където евентуално ще се стигне до ново стягане на ограниченията.
Германия също взе решение за последователно намаляване на ограничаващите ограничения и връщане на страната към естествения живот.
БГНЕС предлага къс преглед на протичащото се в тези страни, от чиито триумфи и неточности България би могла да извлече изгода.

Германия

Заради пандемията от ковид Германия остана под карантина един месец. През този интервал растежът на болни в страната се забави и се усили броят на оздравелите. Във връзка с това управляващите взеха решение да смекчат последователно ограничаващите ограничения и страната да стартира да се връща към естествения си живот.
Преди седмица бяха отворени дребните магазини с повърхност до 800 квадратни метра, а по-големите универсални магазини и комерсиалните центрове към този момент ще останат затворени, с цел да се избегне скупчването на доста хора на едно място.
Ще бъдат отворени и книжарниците, автосалоните и магазините за продажба и ремонт на колела.
Разрешено е и излизането на чист въздух, като карането на велосипед е един от подобаващите способи, несъмнено, при съблюдаване на отдалеченост от метър и половина.
Учениците и студентите ще се връщат последователно към образователния развой. Занятията на зрелостниците в гимназиите, началните учебни заведения и професионално-техническите учебни заведения ще бъдат обновени на 4 май. Зрелостните изпити ще се проведат в плануваните периоди. Всички елементи ще бъдат контролирани от управляващите на обособените провинции, като до 29 април съответните просветителни министерства би трябвало да показват идея за възобновяване на образователния развой в учебните заведения на тяхна територия. Ще бъдат отворени и университетските библиотеки, несъмнено, при съблюдаване на всички предписани ограничения за сигурност. Университетите и висшите учебни заведения са задължени да дават проект за обновяване на работа в изискванията на пандемия. При съблюдаване на всички ограничения за сигурност на висшите образователни заведения ще им бъде позволени да организира изпити и на практика занятия в лабораториите и особено оборудваните пространства. Въпреки това огромна част от лекциите ще се организира във формат онлайн до края на семестъра.
От 4 май се възобновява работата на фризьорските салони, само че при прецизното потребление на средства за самостоятелна отбрана. Салоните за хубост, козметичните салони, масажните салони, обществените домове и други сходни заведения, които допускат физически контакт, към този момент остават затворени.
Отворени остават магазините за хранителни артикули, почистващи препарати и битова химия, аптеките, магазините за строителни материали, авторемонтните работилници, химическото почистване, банките, пощите и павилионите за вестници. Продължават строителните и ремонтните действия, защото строителството се счита за системообразуващ бранш на стопанската система.
Без смяна остава условието за съблюдаване на минимална отдалеченост от метър и половина, която жителите на Германия са длъжни да съблюдават.
Детските градини, за разлика от учебните заведения, остават затворени.
До второ разпореждане остават затворени заведенията за хранене и кафенетата, защото там заплахата от заразяване остава висока.
В мощ остава и възбраната за осъществяване на културни и спортни мероприятия.
Не са позволени и религиозните събирания.
Според последните проучвания на института „ Роберт Кох “, общият брой на инфектираните в Германия е надхвърлил 155 000, а умрелите са над 5 700.
Намалели са смъртните случаи и броят на новозаразените.

Дания

От предходната седмица в страната още веднъж възобновиха работата си зъболекари, фризьори и физиотерапевти. Преди това беше разрешено на детски ясли, детски градини, учениците под 6-годишна възраст и зрелостниците в гимназиите и професионалните учебни заведения още веднъж да стартират да посещават занятия.
Облекчаването на ограниченията не е нараснало броя на пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. Според здравните служби в Дания, „ епидемията е под надзор “. Изхожда се от това, че с помощта на „ поетапното и следено отваряне “ епидемията ще продължи по-дълго, само че с по-нисък интензитет от предстоящото.
Облекчението на ограниченията е очевидно в промененото всекидневие на хората – младежите се срещат на групи в парка или на пристанището, в отворените магазини се вижда интензивност.
Спазването на отдалеченост към този момент е по-рядко, което накара държавното управление, здравните управляващи и полицията да продължава да припомня за нуждата тя да остане и да не се събират повече от 10 души на едно място. В противоположен случай ще бъдат въведени наново ограничавания.
На доста места в Дания се появиха бели палатки като част от новата тактика за тестване, която започва тази седмица. Очаква се скоро всеки ден да се вършат проби на 20 000 души, даже без признаци за ковид.
Действащите облекчения са в действие до 10 май, след което ще бъдат разисквани резултатите от тях и ще се предприеме последваща стъпка.
До момента в Дания общият брой на инфектираните с ковид е 8 445 индивида, а смъртните случаи – 418.

Швеция

Пълни заведения за хранене и кафенета, отворени учебни заведения и магазини – Швеция реши да поеме по друг от останалите път в борбата с ковид. Въпреки високата смъртност, в страната няма въведени строги ограничавания. При това смъртните случаи в Швеция са към 10 пъти повече, в сравнение с във Финландия или Норвегия. Правят се малко проби, а основният епидемиолог Андерс Тегнел разчита на стадния имунитет, макар че не го огласява обществено. Шведите, които по традиция се отнасят с доверие към държавното управление си, не подлагат на критика досега неговия метод.
В контраст на това 2 000 учени в страната се оповестиха за неотложно въвеждане на ограничавания и предизвестиха, че държавното управление организира „ доста опасен опит “.
То, от своя страна, отбрани позицията си, като съобщи, че ограниченията не се разграничават от тези, въведени в другите страни. Трябва да се мият ръцете, да се съблюдава отдалеченост, по опция да се пътува по-малко и да се работи от къщи.
Допълнително би трябвало да се пазят възрастните хора. Забранени са визитите в старешки домове, защото всеки трети случай на заразяване с ковид в най-силно засегнатия район Стокхолм е точно в дом за възрастни.
В унисон с обичайна демократична просвета ограниченията нямат забранителен, а целесъобразен темперамент. Вътрешният министър Микаел Дамберг предизвести, че не желае да вижда нито един претъпкан ресторант. Дали шведският модел е използван и на други места, е мъчно да се дефинира. Швеция не е гъстонаселена страна и има огромен брой едночленни семейства, което е преимущество при пандемия.
До момента в страната са оповестени 18 640 случая на заразяване, а жертвите на ковид са 2 194.

Южна Корея

Тази седмица Южна Корея облекчи рестриктивните мерки за магазини, заведения за хранене, питейни заведения, спортни зали, детски градини и богослужения. Последните станаха причина за експлоадирането на епидемията в страната, където след църковна работа заболелите доближиха 1 500 души. Постепенно ще бъдат отворени горите и националните паркове. Остават в действие условията за съблюдаване на отдалеченост.
В Южна Корея нямаше твърди ограничавания. Не бяха неразрешени разходките и ходенето на работа. Повечето хора останаха непринудено по домовете си, а доста предприятия започнаха нужните ограничения техните чиновници да могат да работят от къщи. В Сеул нямаше случаи на презапасяване с артикули и търсене на защитни маски.
През февруари Южна Корея стана втората след Китай страна по брой на инфектирани. Правителството обаче вкара рано всеобщо тестиране и технологии. Страната се счита за пионер при въвеждането на пунктове за прекосяване със наложително тестване за ковид. То употребява също програмен продукт за следене на мобилни телефони, с цел да следи пътя на болестта.
Хора, които нарушават наложителната домашна карантина, в този момент би трябвало да носят проследяващи гривни. Тези ограничения бяха толкоз сполучливи, че в средата на април даже се организираха парламентарни избори.
До момента в Южна Корея са извършени 589 520 теста, броят на инфектираните е 10 728, а смъртните случаи – 242.
Каква е картината на Балканите?

Албания

От през днешния ден Албания стартира последователно да облекчава някои от въведените ограничаващи ограничения.
Подготвената от експертен екип тактика планува четири етапи за последователно облекчение на ограниченията, които са тясно свързани с развиването на инфекцията и степента на нейното разпространяване в страната.
От 27 април обсегът на придвижване на жителите ще бъде уголемен от час и половина до два часа, при съблюдаване на условията за сигурност и отдалеченост, което ще разшири опцията за осъществяване на съществени услуги за дълъг интервал от време. Възобновява се и активността на някои от предприятията, на които ще бъде позволено да работят в интервала сред 05:00 и 17:30 часа, като извършват утвърдените протоколи, обезпечават наложителни хигиенно-санитарни условия и съблюдават физическа отдалеченост, с цел да се подсигурява сигурността на жителите и чиновниците.
Ще проработят магазини за облекла, текстил, обувки и кожени произведения, магазини за мебели, артикули за бита, цветя, зоомагазини и храни, таксиметрови услуги, електронно съоръжение, детски играчки, спортно съоръжение, телекомуникационно съоръжение.
От през днешния ден пенсионерите ще могат да излизат на открито от 6:00 до 8:30 часа, жителите от 9:30 до 17:30 часа при съществуването на нужното позволение и съпроводени единствено от един човек. За хора, които са на работа и имат съответно позволение, придвижването не е лимитирано
Днес Албанската телеграфна организация разгласява отчет, съгласно който България и Албания са двете страни в Европа с най-нисък брой смъртни случаи от COVID-19 по отношение на броя на популацията – надлежно, 8 и 9 на един милион поданици.
Най-важните индикатори за положението на пандемията, контрола и нейното ръководство в Албания дават съображение за оптимистични упования.

Северна Македония

Първо предизвестие, а по-късно и санкции ще получат жителите, които не съблюдават мярката за наложително носене на защитно покритие на носа и устата. Това условие влезе в действие от 23 април в Северна Македония, паралелно с мярката за облекчено напредване. Гражданите могат да употребяват респираторна маска, хирургическа маска за еднократна приложимост, текстилна маска за многократна приложимост, шал или нещо, което да препятства преместването на вируса.
Носенето на защитна маска е наложително във всички публични затворени пространства, каквито са градският превоз, магазините, банките, пощите, поликлиниките и лечебните заведения, институциите, както и откритите места, на които няма опция за съблюдаване на нужната отдалеченост от 2 метра като пазарите и откритите търговски площи.
По отношение на свободата на напредване, жителите нямат право да излизат всеки работен ден от 19:00 до 05:00 часа на идващия ден. Лица над 67-годишна възраст може да излизат всеки работен ден в интервала сред 05:00 и 12:00 часа, а хора до 18-годишна възраст имат право да излизат от понеделник до петък сред 13:00 и 19:00 часа.
Облекчение има за магазини, бутици и цветарски магазини в някои общини.
Падна и възбраната за вървене в гората и горските землища.

Сърбия

Хората на възраст над 65 години от тази седмица ще имат право на един час за разходка вместо половин час, който ще могат да употребяват в интервала от 18:00 до 19:00 във вторник, петък и неделя. Ще бъде позволено да работят закритите пазари, фризьорските и козметични салони, фитнес центровете и фитнес залите, със наложителни защитни ограничения и стерилизация и с лимитирано време.
Сръбското държавно управление разгласи, че възбраната за придвижване за първомайските празници ще продължи от четвъртък, 30 април от 18:00 до понеделник, 4 май до 5:00 часа сутринта.
Правителството одобри тази мярка, с оглед понижаване до най-малко на обществените контакти по време на идните празници.

Гърция

От 4 май последователно всяка седмица в Гърция ще бъде отменяна по една ограничаваща мярка. Най-напред ще бъдат отворени магазините, учебните заведения, а най-сетне и туристическите обекти.
Целият временен интервал ще отнеме към 2 месеца, т.е. май и юни, като главният аршин ще бъда гарантиране на публичното здраве.
Много неща ще останат годни и по-късно, като спазването на обществена отдалеченост да вземем за пример. В мощ ще остане и отбраната на най-уязвимите категории жители, рестриктивните мерки за всеобщи събирания и условията за съблюдаване на персонална хигиена.
Що се отнася до туризма, отбраната на публичното здраве ще бъде основното изискване за началото на туристическия сезон.
Благодарение на навреме подхванатите ограничения, обичайните туристически дестинации в страната са останали незасегнати и там не е записано съществено разпространяване на ковид.
Според държавния представител Стелиос Пецас, страната би трябвало да се върне към естествения метод на живот доникъде на юни. Основната грижа е ориентирана към икономическата активност и туризма, като преди да бъдат отворени туристическите обекти, би трябвало да бъдат решени редица други въпроси, свързани с това.
Очаква се на следващия ден министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис да разгласи целия проект за възобновяване на естествения живот в страната. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР