Темата за Иран доминираше на тристранната среща по проблемите на

...
Темата за Иран доминираше на тристранната среща по проблемите на
Коментари Харесай

Темата за Иран - акцент на срещата за сигурността в Близкия Изток

Темата за Иран доминираше на тристранната среща по проблемите на сигурността в Близкия Изток, която се организира в Йерусалим. В нея участваха съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън, шефовете на Съветите за национална сигурност на Русия и Израел - Николай Патрушев и Меир бен Шабат, както и министър председателят Бенямин Нетаняху. Под знака на Иран мина и тематиката за Сирия. Днес Техеран осъди новите американски наказания, а президентът Тръмп предизвести, че всеки удар по американска цел ще бъде посрещнат със съкрушителна мощ.

Срещата в Йерусалим беше наречена невиждана и в действителност е първата в този формат. В изказванията си участниците заобиколиха разликите по Сирия. Премиерът Нетаняху уточни, че Израел ще парира иранските офанзиви от нейната територия, а прогонването на иранските сили от Сирия е обща цел и това ще направи Близкия изток по-стабилен.
Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел: Ние тримата желаеме да забележим мирна и постоянна Сирия. Имаме за цел да реализираме и нещо по-сериозно - всички непознати сили, влезнали в Сирия след 2011 г, да изоставен страната.
Николай Патрушев сподели, че Иран е сътрудник на Русия, само че той схваща и опасенията на Израел.
Николай Патрушев, секретар на съветския Съвет за национална сигурност: Русия и Иран имат общи проекти за битка с тероризма. Водят се взаимни мероприятия. Разбираме загрижеността на Израел и желаеме заканите да се отстранен. Това е значимо за нас - в Израел има два милиона рускоговорящи.
Ден откакто Вашингтон стегна глобите против Техеран, съветникът на Доналд Тръмп насочи самобитна покана за разговор.
Джон Болтън, консултант по националната сигурност в Белия дом: Президентът държи отворена вратата за същински договаряния за изцяло и проверимо унищожаване на нуклеарната оръжейна стратегия на Иран, на системите за балистични ракети, на поддръжката за тероризма и друго зловредно държание по света. Иран би трябвало просто да влезе през тази отворена врата.
Днес иранският президент Хасан Рохани реагира остро на новите наказания, които включват висшия лидер Али Хаменей, а скоро и външния министър Зариф.
Хасан Рохани, президент на Иран: Действията на Белия дом значат, че те са умствено изостанали. Нали казахте, че желаете да преговаряте? Ако това е правилно, нямаше да налагате наказания на нашия външен министър.
От Техеран оповестиха, че на 7 юли Иран ще ограничи още спазването на отговорностите си по нуклеарната договорка. Новите американски наказания затварят за непрекъснато пътя пред дипломацията, написа английската преса.
 Иран изиска Съединени американски щати да спрат икономическата война против Техеран Иран изиска Съединени американски щати да спрат икономическата война против Техеран
Съединените щати би трябвало да спрат икономическата война против иранския народ - това сподели пред публицисти посланикът на Организация на обединените нации в Иран.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР