Темата с децата и голотата продължава да е някак неудобна.

...
Темата с децата и голотата продължава да е някак неудобна.
Коментари Харесай

Голотата и децата

Темата с децата и голотата продължава да е някак неуместна. Въпреки цялостното публично „ разсъбличане ” на всички места, накъдето се обърнеш, затворим ли входната врата, усещаме разстройване.

„ На каква възраст да спрем да се къпем пред детето? ”, „ Редно ли е да се разхождаме пред него разсъблечени ”, „ Ами в случай че ни хване в леглото? ”, „ Синът ми е на 15, а аз се пека по монокини, да спра ли? ”. Това са единствено част от въпросите, които най постоянно си задаваме по конгреси, в случай че въобще си ги задаваме. Често персоналното ни отношение към голотата е резултат на фамилната ни среда и даже не си даваме сметка, по кое време от време на време не реагираме подходящо.
За най- дребните голотата на мама е естествена и част от общуването. Кърменето е главен детайл в това другарство. Няма нищо по- естествено от това мама да е гола. Освен тази голота децата до 3 година не осъзнават какво е голотата и не и отдават никакво значение.
После обаче, изключително в случай че вървят на градина, виждат разликите в пола и разумно задават някои въпроси. Ако до този миг сме се разхождали разсъблечени пред него, и то вижда, че някой от родителите е друг от него, в този момент е моментът да му разбираем някои обикновени неща за пола. Най- значимото е в този внимателен миг да не му внушим позор. Голотата е нещо обикновено и всеки би трябвало да се усеща удобно в кожата си. Срамът, въпреки и в тази нежна възраст, може да аргументи съдбовни последици за психологичното му здраве и половост.

Как да се промени нашето държание.
Може би е към този момент време да спрем да се разхождаме голи пред детето или да се къпем дружно, твърдо, само че деликатно да отбягваме опитите да влиза с нас в тоалетната, както и противоположното. Но и не трябва да изпадаме в прекаленост – трескаво да се обличаме, когато то влезе в стаята. Или след душ да се обличаме бързо- бързо. Най- добре е да оставяме понякога да вижда част от тялото. Това приказва, че ние одобряваме голотата естествено и това е „ редно ”, не е срамно и неприлично.
Естествено с времето, изключително в пубертета, е належащо да ограничаваме голотата си. Тялото остава персонална, интимна територия, демонстрацията на освободени разбирания, както и старателното отбягване на голотата са крайностите, които не трябва да разрешаваме. Още повече, че детето към този момент има построен характер, с който е неотложно да се съобразяваме. Има срамежливи деца, които не желаят да показват и да бъдат очевидци на разголване. Не бива да им го натрапваме като се къпем с тях или се преобличаме в тяхно наличие. И в това време да им оказваме помощ търпеливо да се оправят със срамежливостта, като ги учим да харесват тялото си. И в случай че на 14год. ни щерка и порастват гърдите, да не го обсъждаме на вечеря, а да отидем дружно, по женски и да и купим един в действителност прекрасен сутиен. „ Мъжките работи ” да оставим за сина ни и татко му. Разговорите за секса – също.

С което засягаме тематиката: „ Ако ни хване в леглото ”.

Първо – микроклиматът. Да се целуваме, галим и прегръщаме пред детето и да го включим в обмяната на милувки би трябвало да е всекидневно и естествено. Детето няма по какъв начин да се научи на обич и да я показва, в случай че не е било очевидец и участник в даването и приемането на обич. Ако един ден се влюби, то ще знае по какъв начин да се държи. Този урок е скъп, тъй като любовта, както и експанзията са урок, който се научава в фамилията и се предава напред в фамилията. И по този начин, в случай че се случи, че детето ни „ сгащи ” – без суматоха. Ние сме зрели хора, които вършим обич, не сме възпитаници. Спокойно се обличаме и пренасяме акцента на неговата поява в стаята – какво се случило, че се е събудило, кошмари, друго. Може умерено да му разбираем, че сме правили обич, без да изпадаме във физиологични детайлности, изключително измежду нощ. По- дребните, чувайки звуците от стаята ни, постоянно си показват пердах и въобще страшни неща. Да го разпитаме какво тъкмо е видяло и да разкажем какво се е случило в реалност: „ мама и баща доста се обичат, от време на време си демонстрират това, целуват се и се милват. Така си се появил и ти, от любовта на мама и баща ”. За една дребна главица това е прелестно пояснение. И по- добре да го чуе от нас, а не от баба или учителка. Които единствено ще се чудят по какъв начин да избегнат тематиката на нашия съкровен живот.

А в случай че е по този начин, че има една спалня в дома, а детето е огромно – това е идеална опция да изнесем половия си живот от леглото и да пробваме нови места и способи. Да се възползваме, като щадим детето. Това ще ни даде и нова независимост, която за моментите на „ зацикляне ” е жизненоважна за връзката ни.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР