Притесненията около епидемията потопиха борсите по целия свят и принудиха

...
Притесненията около епидемията потопиха борсите по целия свят и принудиха
Коментари Харесай

И за инвестициите няма ваксина

Притесненията към епидемията потопиха тържищата по целия свят и принудиха Федералния запас изключително да намали лихвите. В тези условия суматохата е най-лошият консултант за вложителите и постоянно грешките костват скъпо. За по-младите и дълготрайни вложители спадовете могат да бъдат и късмет за покупки, само че има заплаха и вирусът да отключи дълбока рецесия. Когато в аероплан се появи механически проблем, водачът има две варианти. Едната е да работи стремително и да заяви на паникьосаните пасажери какво става, а другата... първо да си поръча кафе. И постоянно втората е за предпочитане.

В последните седмици след по-сериозното разпространяване на ковид COVID-19 вложителите на финансовите пазари обаче не дават тип да са си дали минутка да помислят на мира. Даже в противен случай - в случай че се съди по държанието на цените на акциите и показателите, борсовите играчи се държат като че ли са не на едно, а на 10 кафета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В рамките на няколко седмици станахме очевидци на поредност върхове - от отрицателни до позитивни. Миналата седмица, откакто на Уолстрийт Dow Jones губеше в някои сесии по над 1000 пункта, този понеделник завоюва рекордните в историята му 1290 точки, което беше покачване от над 5%. Очевидно вирусната болест към този момент е обхванала и пазарите и там се борят спорни упования - някои виждат заплаха от пандемия, която ще потопи света в рецесия, а други - късмет всичко да отшуми бързо и те да са купили на ниска цена. Също по този начин явно е обаче, че при разпалващите се страхове елементарно се позволяват скъпи неточности.

Най-лошият консултант

Реално пазарите не са по-наясно от всеки различен какъв брой и какво ще е разпространяването на Коронавирус 19, какви ще са резултатите върху фирмите и стопанските системи. Засега всичко се базира на догатки и прогнози, които са в областта на хипотезите. Централните банки реагираха на апелите на пазарите да вземат ограничения и някои от тях понижиха лихвите, а във вторник незабавно това направи и Федералният запас. Това донесе прочут оптимизъм, само че за малко. След това показателите още веднъж се потопиха. Все отново централните банки могат да въздействат на стопанските системи, а не на заболяванията. А и Федералният запас не е променял лихви на непланирани съвещания от 2008 година, което обикновено роди разнопосочни тълкования - че регулаторите знаят повече и надлежно реагират или пък че не знаят какво да вършат и реагират с изтичане на пари.

Прочитът на страхуващите се от вируса вложители е друг - едни виждат в него черен лебед, а други - просто катализатор, който може да отприщи така и така надвисналата рецесия. Трябва да се има поради и нещо друго. През последните години човешкият фактор на пазарите бива заместван и от софтуерните стратегии, които търгуват вместо него. Алгоритъм взима автоматизирано решение на база това, което му е заложено - това също може да усили разпродажбите на база на към този момент осъществените спадове. Или пък на база на медийните заглавия, които несъмнено на моменти доближават до границите на апокалипсиса.

В резултат на последните събития и показателят за волатилността VIX на американския показател S&P500 е също на най-високи равнища от 2011 година, която беше белязана от експлоадирането на европейската дългова рецесия. Това надвишава всевъзможни турболентни мигове като изненадващия излаз от референдума за Brexit през 2016 година, който потопи тържищата.
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

" Моменти като тези са същински тест за куража на самостоятелния вложител. Страхът е най-голямата мощ зад капиталовите неточности ", разяснява пред Yahoo Money Амит Чопра, ръководещ сътрудник в Forefront Wealth Planning.

Затова и всеки вложител, изключително непрофесионалният, през днешния ден си задава въпроса - какво да върша със своите спестявания и вложения, да закупувам или да продавам. Един от честите препоръки в подобен миг е човек да не се отклонява от дълготрайната си тактика поради суматохата. " Ако сте млад и имате капиталов небосвод от 10 и повече години, обстановката е добра за покупки ", споделя Анди Панко, притежател на Tenon Financial.

Ситуацията обаче е радикално друга за вложител, по-близо до своето пенсиониране. Ако не друго, то актуалната обстановка може да служи като добър урок за алокация и ръководство на портфейла. Ако по-възрастният вложител е вложил прекомерно доста в акции, актуалните загуби може да го накарат да ребалансира своя портфейл и да влага по-консервативно.

" Трябва да продадете някои от своите акции и да ги инвестирате в консервативни държавни облигации или да ги държите кеш. И повода не е единствено коронавирусът, а че там те би трябвало да стоят преди всичко ", споделя още Панко и добавя: " Или това е показателно за какво всички яйца не би трябвало да са в една кошница ".

Уорън Бъфет, който няма потребност от показване, съобщи през предходната седмица в пространно изявление за CNBC, че съгласно него коронавирусът няма да навреди дълготрайно на пазарите. Известният с оптимизма си 89-годишен вложител постоянно е твърдял, че когато инвестираш, би трябвало да приемаш, че купуваш бизнес, а не бърза облага. " Не би трябвало да купуваш или продаваш на база на ежедневните заглавия ", сподели той. Дори и в тази обстановка той вижда положителни благоприятни условия. " През годините ние сме чисти купувачи на акции, само че множеството хора са спестители. Затова и спадовете би трябвало да се одобряват от тях като добра опция за покупка. "



Три сюжета за тържищата

1. Епидемията е овладяна или е основана ваксина: най-оптимистичният вид, при който по всяка възможност пазарите бързо ще спрат да се интересуват от ковид просто тъй като към този момент няма да има заплаха за индустриалните линии и цялостната икономическа активност. В този сюжет акциите и показателите ще се върнат на равнищата си отпреди суматохата за относително малко време. Въпросът в сюжета с откриването на ваксина е по кое време - в случай че се случи, откакто коронавирусът към този момент е минал към пандемия, за някои компании и активи може да няма връщане обратно. Популярни анализатори като Джим Креймър към този момент показаха, че намирането на ваксина е най-важно и дейностите на централните банки не могат да я заместят.

2. Епидемията прераства в пандемия и излиза отвън надзор: най-песимистичният вид, при който пазарите ще схванат по мъчителен метод какъв брой е дълбока заешката дупка. На процедура никой анализатор все още не се наема с прогнози какво би се случило на пазарите, в случай че коронавирусът се трансформира в пандемия и докара до съвсем цялостно прекъсване на икономическата активност по света. Според Надиа Грант, шеф в Columbia Threadneedle, съществува консенсус, че доста компании ще спрат да обслужват задълженията си, потреблението ще се свие, а рискът от световна криза внезапно ще се усили. Някои от тези опасности съществуват и сега, само че са туширани от към момента хиперекспанзионистичната парична политика. Тя така и така обаче към този момент е с отслабващ резултат, а една световна болест може изцяло да обезоръжи централните банки.

3. Нищо не се трансформира и епидемията постепенно се утежнява: сегашният сюжет е най-лесен за предугаждане, тъй като централните банки и държавните управления към този момент демонстрираха какъв е пътят напред. Федералният запас на Съединени американски щати във вторник смъкна главната си рента с 0.5 процентни пункта. Възможни са и други тласъци, по който път към този момент потегли и Bank of Japan. Действията на централните банки са ориентирани точно към фирмите, които ще срещнат проблем с обслужването на дълга си, като им се даде по-евтино финансиране. Както показват множеството анализатори обаче, каквото и да вършат банките, те няма да решат главните проблеми: прекъсването на някои фабрики поради карантина, свиването на потреблението, както и несигурността и на пазарите, и измежду популацията.

Как реагират активите на COVID-19

Спасение в държавни облигации: Бондовете на развитите страни се трансфораха в най-предпочитаните активи, което не е изненада. В такива времена вложителите избират сигурността. И макар че през днешния ден към 30% от държавните облигации с капиталов рейтинг в Европа и Япония се търгуват с негативна рентабилност, ползата към тях не стопира.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

В Съединени американски щати 10-годишните държавни облигации доближиха най-ниската си рентабилност в историята - под 1%, като единствено за няколко седмици паднаха от 1.6%. Освен търсенето на облигации тук повода са и упованията Федералният запаса да понижи лихвите още веднъж. Така вложителите са подготвени да вложат парите си и даже при минимална или даже негативна рентабилност. При немските бундове тя е покрай исторически ниските равнища - минус 0.6%. Презумпцията на вложителите е, че страните (или най-малко тези с най-развити икономики) не могат да банкрутират. Това и в основата на статута им на safe-haven активи, като на доктрина ДЦК са най-нискорисковият актив - даже депозитите са обезпечени единствено до избрана сума.

С покупката на ДЦК вложителят финансира страната, против което тя му изплаща годишен ваучър. Колкото по-дългосрочни са книжата, толкоз по-висока е лихвата по тях. Тя зависи от рейтинга на страната и риска, който носи. Политиките на централните банки, които смъкнаха лихвите до нулеви и близки равнища през последните години, обаче оказаха мощно въздействие върху доходността, която за доста облигации мина на негативни територии.

Вечната обич към златото: През февруари благородният метал доближи най-високото си равнище от 7 години - 1680 $ за тройунция. След което цената стартира леко да се намалява, което е обвързвано с обиране на облага и желанието на вложителите да държат повече кеш.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Златото обаче постоянно се е смятало за сигурен актив в турбулентни времена, като в последно време с изключение на ковид тласък за неговото повишаване е комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати, рецесията с Иран. Златото е актив, който се приема за съхранител на стойност от висока инфлация. Затова и намаляване на лихвите през тази година също ще са в изгода за цената му. От началото на годината златото е поскъпнало с към 4-5%, а това се отразява и на акциите на минните и обработващите компании. Борсово търгуваните фондове, които залагат на тях и на златото, също са измежду печелившите.

С нараснало внимание при валутите: Еврото се оказа един от най-губещите активи, откакто Северна Италия се трансформира в локално огнище на ковид. През февруари вложителите разпродаваха единна валута и се насочваха към долари, швейцарски франкове и йени, които са считани за сигурни активи убежища.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

С повишаването на залозите, че Фед ще смъкна лихвите обаче, еврото съвсем възвърне загубите си и от 1.078 $ към този момент се търгува на 1.11. Форекс търговията се смята за най-рисковата и там влизането на непрофесионални и неопитни вложители не е целесъобразно.

В интервали на неустановеност и боязън валутата, която е любим за брокери и вложители, е швейцарският франк. Неутралитетът на Швейцария, мощната стопанска система и исторически високото доверие в страната и нейните институции са правили валутата й мощно желана в положения на международни рецесии и неустановеност.

От азиатските валути за леговище се е считала японската йена, която обаче последователно губи от този си статус. А аргументите са комерсиалният й недостиг, търсенето от страната на локалните вложители на по-доходни активи като златото, както и изнасяне на капитали в чужбина.

Лихви, ипотеки и парцели: Поемането на нов корав курс към по-ниски лихви от страна на централните банки ще значи, че равнищата им ще не престават да бъдат ниски и за потребителите. Това пък би ги подтикнало да теглят и повече заеми, с които да купуват парцели. Последните данни на Българска народна банка демонстрират, че междинната рента по ипотечни заеми през януари е малко под 3%, което е исторически ниско равнище.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Това, съпоставено с ниски лихви по депозитите, прави инвестицията в парцел все по-атрактивна. Същевременно обаче при по-продължителна и всеобхватна рецесия няма по какъв начин да се изключи спад и там. В Съединени американски щати към този момент предвиждат като непосреден резултат от съмненията на финансовите пазарите подтик за пазара на парцели, само че там има различен проблем. Заради прекъсването на произвеждане в някои заводи в Китай не може да се отговори на търсенето в строителния бранш на първични материали и материали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР