Темата на тазгодишната 33-а годишна среща на Консултативната група на

...

Това заяви пред БГНЕС заместник-главният прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Даниела Машева.

Коментари Харесай

Даниела Машева: Все повече рас | BGNES

Темата на тазгодишната 33-а годишна среща на Консултативната група на прокурорите от Югоизточна Европа (SEEPAC), на която България е хазаин, е отдадена на противодействията, свързани с противозаконния трафик на мигранти. Все повече броя на тези закононарушения пораства в нашия район.

Това съобщи пред БГНЕС заместник-главният прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Даниела Машева.

Тя акцентира, че тези закононарушения все по-често са свързани и с проведената престъпност. " Разбира се, има транснационален темперамент и от значително значение е да повишим успеваемостта за тяхната разкриваемост и надлежно осъществяване на следствията и предаване на лицата на съд ", означи Машева.

Заместник-главният прокурор при ВКП съобщи, че консултативната група се състои от магистрати, най-вече прокурори и е основана през 2003 година, като всяка година се организират по няколко конференции. " Целта е да се усъвършенства интернационалното съдействие по наказателни каузи в района, свързани с проведена престъпност и с транснационалната престъпност ", посочи още Машева и добави, че концепцията е да могат магистратите да обменят по-бързо доказателства, данни, да се подкрепят в взаимните следствия, които организират, за разнообразни закононарушения, засягащи нашия район.

Темата с Шенген не е предмет на полемиката, тъй като тя се отнася до съответните държавни управления на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС). " Това, върху което ние се фокусираме, е възстановяване на нашето взаимоотношение в интернационалната правна помощ по наказателни каузи, което е напълно в компетентността на прокуратурите в тези страни ", добави Машева.

Заместник-главният прокурор при ВКП сподели: " Досегашният опит в действителност демонстрира, че през всички тези години най-същественото и значимото като оценка от съществуването на тази мрежа за международно-правно съдействие в районен аспект, е, че в действителност представителите на нашите страни имат директен, пряк контакт, доста бързо се работи, когато става въпрос за продан на данни, продан на доказателства за оказване на правна помощ по наказателни каузи, тъй че в действителност да завършват те по-бързо и по-ефективно “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР