Темата корупция в момента е много по-мащабна като резултат, защото

...
Темата корупция в момента е много по-мащабна като резултат, защото
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Гласове се купуват с нечисти пари, дошли по линия на наркотрафика или друга криминална дейност

" Темата " корупция " сега е доста по-мащабна като резултат, тъй като ние ще бъдем очевидци на закононарушенията, свързани с покупката на гласове, до петък, до събота. Другата корупция, която е доста страшна, която отслабва България като страна, е с чудовищни размери, не пресилвам, думата е точна ". Това сподели в предаването „ Лице в лице ” по БТВ служебният министър на вътрешните работи. Той в прав текст съобщи, че някогашният министър председател Бойко Борисов е раздавал бюджетни средства като свои.

„ Затова предложих на основния прокурор тези дни да прочете Одитния отчет на Сметната палата, и да обърне внимание на изявлението на моите сътрудници - министрите Петров и Комитова. Те оповестиха една ужасна сума - 8 милиарда и 600 милиона лв., които просто са дадени на компании, евентуално такива, които са близки до ръководещите, които бяха до 4 април, и в нарушаване на Закона за публичните поръчки. Няма никакви изгледи тези средства да бъдат вложени в строителство или да бъдат върнати на страната, няма никакви гаранции за това и дали ще извършат въобще строителна активност. Една компания, както поражда, както се записва, по този начин може да изчезне като банкрутира и така нататък Тези средства към този момент са в патримониума на тази компания, те са излезли от бюджета на нашата страна, те са наши пари, на всички данъкоплатци, на всички българи и Борисов ги е раздал ", акцентира Рашков.
 Сийка Милева: Недопустими са офанзиви от представители на изпълнителната власт против самостоятелната правосъдна власт Сийка Милева: Недопустими са офанзиви от представители на изпълнителната власт против самостоятелната правосъдна власт
Остра реакция на прокуратурата след днешните рецензии на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по БНР за работата на държ...

" Преди няколко години на всички ни правеше усещане - той бил дал пари да усили заплатите, дал бил пари да усили пенсиите, дал бил пари за това, дал бил пари за това. Не, той не даваше нито тогава, нито дава в този момент лични пари, само че показва, че разполага с благосъстоянията на страната като със свои лични средства. Подобно нещо до момента ние не сме забелязали в нито един наш политик. Това е единственият политик, който си разрешава по подобен метод да раздава бюджетни средства, в това число от отворения прозорец на така наречен джипка ”, добави вътрешният министър.

По думите му разкритията за пазаруване на гласове са всекидневие. " Най-впечатляващият резултат е в Хасковско – откриха се описи с 28 000 български жители, гласоподаватели, които данните сочат, че са били употребявани на предходните избори и се приготвя потреблението им в този момент против възнаграждение. За Хасковска област подобен брой гласоподаватели, които ще вземат участие в изборите против възнаграждение, т.е. хората би трябвало да гласоподават не по волята си – това може да се дефинира като злополучие. Областта не е чак толкоз огромна, гласоподавателите не са чак толкоз доста на брой и близо 28 000 или 30 000 души - това е сериозен избор, който оказва значително въздействие върху крайния излаз на изборите ”, уточни Рашков. Той добави, че и в други области се натъкват на такива случаи, като за момента се откриват описи с лица по 2000 – 3000 - 4000 души.

„ Може би до края на седмицата ще се установяват десетки хиляди български жители, които ще се явят на изборите официално, без да показват личната си воля. Това са първични данни, които служат за слагане началото на наказателни каузи. Те сега в мащабите на страната са, в случай че не ме лъже паметта, повече от 20. Иначе сигналите в министерството са към 150 и по тях се работи ”. По думите му, има български жители, които явно са с толкоз невисок стандарт на живот, че са съгласни против 30, 50 или малко повече лв. да гласоподават за този, за който им кажат.

„ Това са нечисти пари, които са пристигнали по някакъв метод, дали по линия на наркотрафика или по друга такава сходна престъпна линия, дали някой предприемач желае да бъде в доста близки връзки с някои политици, на които разчита, че в следствие, в случай че се появят във властта, ще му оказват помощ в бизнеса… Причините и източниците на тези средства могат да бъдат най-различни ”, безапелационен бе той.
 Прокуратурата: Рашков протяга ръка на върховенството на правото Прокуратурата: Рашков протяга ръка на върховенството на правото
По мотив изказването на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по Българското национално радио от 05.07.2021 година, съдържащ...

Рашков посочи, че ГЕРБ не е единствената партия, за която се купуват гласове. „ Но ръководителят на тази партия излезе отвън естествените граници да назовава на професионалния празник чиновниците на Министерство на вътрешните работи полицаи и други сходни обиди. Хората си правят професионално работата. Ако, когато един чиновник на Министерство на вътрешните работи си прави професионално работата, ние го назоваваме полицай или по някакъв различен афектиран метод – какво вършим. Може ли един политик да си разреши сходно отношение и по подобен метод да смаже самочувствието на един чиновник на Министерство на вътрешните работи, а другояче разчитаме на него да разкрива закононарушения ".

Рашков напомни, че преди няколко дни е декларирал, че не е добре такава информация по отношение на пазаруването на гласове да се показва гласово, тъй като някой би могъл да остане с усещане, че Министерство на вътрешните работи сортира партии, с цел да може да спомага на други партии да се показват по-добре на изборите. " Тези случаи, които станаха обществено известни – в Пловдив и в Хасковско, там и прокуратурата се намеси, сякаш прокуратурата се почувства наранена. Защото този човек, който на първо време полицията насочи своето внимание към него, отдавна е в полезрението на полицейските органи, само че по информацията, която имам – не са разрешавали да се посегне към този човек. И по тази причина споделям, че служителите на реда са се почувствали със законово развързани ръце към този момент да пристъпят към реализация във връзка с този човек. И какво стана най-после – с насмешки и прокуратурата, и някогашният министър-председател – че това били милиционерски подходи ", сподели още той.

" Тук не става дума единствено за упреци към мен, тъй като фактически при претърсването и изземането бяха открити разнообразни движимости, сред тях е в действителност имало и найвероятно контрабандни артикули, артикули без бандерол и други, само че значимото е, че са открити описи с имена на хора, на книжен притежател, против имената на които са посочени съответните суми. В хода на инспекцията бяха открити лицата, които са търсили български жители, на които против заплащани да се обезпечи, че те ще гласоподават за една или за друга партия. Лицата, които са получили такива суми, по 30 лева, също са открити и са разпитани от служителите на реда в Пловдив пред арбитър. Пита се в задачата за какво някогашният министър-председател, а и един зам.-главен прокурор в Пловдив обръщат внимание само и единствено на обстоятелството, че при претърсването и изземването са открити стъкленици или пък съдове с течност, която прилича алкохол. Защо съгласно вас е по този начин? Искат да се омаловажи тази активност, която е осъществена и може би приготвят смачкването и на този случай, тъй като ние станахме очевидци на много доста такива. Тези лица са арестувани с полицейска мярка „ задържане под стража ”, след което са освободени. За нашата прокуратура това, че има доказателства за такава активност, която е класифицирана като закононарушение против политическите права на българите, няма никакво значение. Те са освободени и даже се вършат изказване все едно, че нищо не се е случило ”, сподели още Бойко Рашков.

На въпроса от кое място знае, че тези описи са предопределени за гласоподаване за ГЕРБ, а не за друга партия, Рашков съобщи, че разпитаните 4 лица пред съдии са признали и са обяснили цялата конюнктура, такава, каквато е била. " И при един релативно явен случай, във връзка с който са положени много старания, някокоденонощни старания, някогашният министър-председател споделя – то там са открити единствено някакви дамаджани… ”, добави служебният вътрешен министър.
 Рашков: Ще сезирам Висш съдебен съвет за Гешев Рашков: Ще сезирам Висш съдебен съвет за Гешев
Очевидно, от това управление на прокуратурата не може да чакаме подпомагане, а единствено пречки, съобщи служебният министър на вътрешните р...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР