Телескопът Джеймс Уеб“ засне своята първа звезда и дори си

...
Телескопът Джеймс Уеб“ засне своята първа звезда и дори си
Коментари Харесай

Това е първата снимка на звезда, направена от телескопа „Джеймс Уеб“

Телескопът „ Джеймс Уеб “ снима своята първа звезда и даже си направи селфи, заяви NASA.

Тези стъпки са част от няколкомесечен развой на наместване на гигантското златно огледало, което ще разплете мистериите на ранната Вселена.

Първата фотография на космоса не е изключително впечатляваща – 18 замъглени бели точици на черен декор. Всички те демонстрират един и същи обект – HD 84406, изолирана звезда в съзвездието Голяма мечка.

Постижението обаче е огромно. 18-те точки са снимани от 18-те самостоятелни фрагмента на главното огледало и фотографията по-долу ще бъде употребена за наместването и фокусирането на тези шестоъгълни елементи.

Източник: NASA

Светлината отскача от сегменти във второто огледало на телескопа, а след това до камерата в близкия до инфрачервения набор (NIRCam) – главният инструмент за снимане на „ Джеймс Уеб “.

Процесът по фотографирането стартира на 2 февруари, като телескопът се насочва към разнообразни елементи от небосвода, на които би трябвало да се намира самата звезда.

Въпреки че първичното поле на търсене покрива хоризонт с размера на Луната, всички точки са се намирали наоколо до централната част, което значи, че обсерваторията към този момент е относително добре наместена.

За да подкрепят процеса по настройки, екипът прави и „ селфи “ посредством специфичен обектив, инсталиран на NIRCam, което можете да видите по-долу.

Източник: NASA

По-рано NASA съобщи, че няма да е допустимо да се вършат селфита, така че новините са прелестен бонус за галактическите почитатели.

Източник: Science Alert


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР