Телешкото месо се сочи за едно от най-полезните меса заради

...
Телешкото месо се сочи за едно от най-полезните меса заради
Коментари Харесай

Как да приготвим сочно телешко на фурна

Телешкото месо се сочи за едно от най-полезните меса поради благосъстоянието си от съществени витамини и хранителни субстанции. То има характерен цвят, усет и мирис и може да бъде сервирано както независимо, по този начин и дружно с огромно многообразие от гарнитури.

Телешкото месо обаче е много капризно във връзка с приготвянето си и в случай че бъде направено по несъответствуващ метод, може да стане прекомерно изсъхнало, изключително когато желаете да печете телешко на фурна.

Ето какво би трябвало да знаете, когато желаете да приготвите сочно телешко на фурна.

За да е нежно телешкото месо, то наложително би трябвало да е от теле на не повече от 9 месеца. По-възрастните животни към този момент стартират да се назовават говеждо.

Телешкото месо се измива и от него деликатно се отстраняват с изострен нож всички ципи и мазнини. Добре е откакто бъде обработено, да се остави върху кухненска забрадка или хартия, с цел да се оттече водата от него.

След като сте завършили с първичната обработка на месото, е най-добре да го оставите да престои най-малко няколко часа (може и цяло денонощие) в примес от вода и оцет, като към 1 л вода прибавяте по 1 ч.ч. оцет. Това се прави за месото да стане по-сочно и нежно по време на термичната му обработка. Можете и да го намажете със сода и по този начин да го оставите да престоява.

 Сочно телешко на фурна

Навремето бабите ни са оставяли месото да престоява в прясно мляко, само че поради възходящите цени на млякото, горепосочените разновидности са по-рентабилни.

В множеството предписания месото авансово се запържва от всички страни, с цел да може да се „ запечата “ и едвам тогава се поставя във фурната, в която е добре да се пече за по-продължително време, само че на муден огън.

За да не изсъхва или пък загаря, телешкото месо се пече под похлупак или в тава, върху която сте сложили алуминиево фолио. Телешките яхнии и кавърми стават изключително вкусни, когато се подготвят в глинен съд. Не забравяйте, че тези съдове не се слагат в авансово загрята фурна.

Друга хитрост, която ще ви помогне да поднесете сочно телешко месо, е като поставите по бучка масло под и върху него. Особено уместно скимване, що касае телешките пържоли.

Подобно на всички останали меса, по този начин и телешкото месо е добре да бъде подправено. Подправките способстват вярното храносмилане на месото, имат антисептични и консервиращи свойства. Те оказват помощ и за удължение времето на престояване на към този момент сготвеното месо.

 Как да приготвим сочно телешко на фурна

Нашенските обичайни подправки като чубрица, джоджен и сминдух несъмнено не пасват на телешкото, само че има и такива които биха му продали изключително прелестен усет.

Черният пипер, без значение дали надробен или на зърна, несъмнено е отлично допълнение към телешкото месо. Същото важи и за дафинов лист, кимион, бахар, целина, риган, мащерка и розмарин. Ако желаете месото ви да има арабски привкус, то заложете на кардамон, бахар, кориандър, канела и анасон. И естествено, не забравяйте и за магданоза, който се съчетава добре с много други подправки.

Знаейки тези хитринки, тайната на сочното печено телешко месо, към този момент е разкрита пред вас.

Вижте още препоръки по какъв начин телешкото да не е жилаво.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР