Теленор България ще даде официален старт на своята 5G мрежа

...
Теленор България ще даде официален старт на своята 5G мрежа
Коментари Харесай

Теленор България пуска 5G мрежата си

Теленор България ще даде формален старт на своята 5G мрежа на 10 юни, оповестиха от компанията. До лятото мрежата ще покрива огромните градове и главните морски курорти, като компанията ще продължи да уголемява 5G покритието, добавяйки нови местоположения. Целта на телекома е доникъде на 2022 година да се утвърди като водач във връзка с покритие на 5G мрежата.

Виваком първа пусна своята 5G мрежа в края на септември 2020 година, а два месеца по-късно и А1 България стартира да предлага услугата.

В края на април т.г. Комисията за контролиране на известията (КРС) организира сполучливо упования търг за 5G честотите в България. Трите оператора — А1 България, Виваком и Теленор България — получиха по 100 MHz за насърчаване на мобилната мрежа от ново потомство. Търгът бе излъчен онлайн на страницата на регулатора.

Общо, трите оператора ще платят 13,4 млн. лева еднократна такса — с 1,4 млн. лева повече от първичната цена поради извършения търг. Най-много ще извади А1 България, която завоюва търга. Компанията ще получи 100 MHz от 3,6 GHz — най-желаната лента. Теленор България реши да не наддава и ще заплати 4,1 млн. лева за 3,5 GHz. Виваком заплаща 4,6 млн. лева за 3,7 GHz.

Търгът се организира, откакто Виваком реши да оспори решението на КРС за служебно систематизиране на честотите без търг. При първичното решение на регулатора, компанията щеше да получи лента от 3,5 GHz, само че в този момент пожела тази от 3,7 GHz — за което си заплати 600 хиляди лева над първичната цена. При А1 остава 3,6 GHz, а Теленор получи 3,5 GHz.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР