Телеком операторите представиха нова рамка за създаване на мобилни апликации,

...
Телеком операторите представиха нова рамка за създаване на мобилни апликации,
Коментари Харесай

Мобилният сектор се прицели в приложенията

Телеком операторите показаха нова рамка за основаване на мобилни приложения, 5G ще се наложи като водещо клетъчно потомство до 2029 година, а изкуственият разсъдък към този момент е на всички места в сегмента на връзките. Това са единствено част от анонсите, направени на провелото се одеве в Барселона ревю Световен мобилен конгрес.

Най-голямото и авторитетно събитие в сектора в международен мащаб се провежда от Световната GSM Асоциация (GSMA). То още веднъж събра над 80 000 души от бранша, представяйки стотици нови артикули и решения, и налагайки трендовете, формиращи бъдещето на свързаността. През тази година измежду лекторите на мобилния конгрес са топ мениджъри от телекомуникационния и други браншове, измежду които Кристел Хедеман, основен изпълнителен шеф на Orange Group, Хосе Мария Алварес-Палет, основен изпълнителен шеф на Telefónica, Джеймс Д. Тайлет, ръководител, президент и основен изпълнителен шеф на Lockheed Martin Corporation, Грег Питърс, съизпълнителен шеф на Netflix, както и европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон.
Апликации
От години фирмите за телеком услуги се пробват да разширят своите бизнес модели, създавайки лични платформи за наличие, както и мобилни приложения. На тазгодишното издание на конгреса видяхме следващата обещаваща самодейност в тази посока. GSMA показа новата си рамка, ориентирана към разработчиците на приложения - GSMA Open Gateway, която съгласно някои анализатори ще бъде цялостна смяна на метода, по който работят екосистемите за приложения.

В нея се включват 21 мобилни оператора от целия свят, измежду които са имена от ранга на Deutsche Telekom, Vodafone, Orange, Telefónica, Telenor, Telstra, TIM, Verizon, China Mobile, America Movil, AT&T и доста други. Очаква се занапред броят им да нараства. Целта на новата рамка за API интерфейси (т.нар. Application Programming Interface) е
да усили тежестта на телекомите
в процеса на основаване и достъпване на мобилни приложения, като обезпечи на разработчиците повсеместен достъп до операторските мрежи и общи API интерфейси.

„ GSMA Open Gateway ще сътвори единични точки за достъп до ултрашироколентовите мрежи и ще катализира потапящите технологии и Web3, позволявайки им да осъществят своя капацитет и да доближат сериозна маса. Телекомите изминаха дълъг път в създаването на световна платформа за свързване на всички и всичко. И в този момент, посредством обединяването на отворени API и използване на роуминг концепцията за оперативна съгласуемост, мобилните оператори и облачните услуги ще бъдат в действителност интегрирани, с цел да обезпечат нов свят на благоприятни условия. Сътрудничеството сред телекомуникационните оператори и облачните снабдители е от решаващо значение в тази нова цифрова екосистема “ - уточни Хосе Мария Алварес-Палет, който с изключение на управител на Telefónica, е и ръководител на борда на GSMA.

В рамките на софтуерния конгрес бяха извършени голям брой демонстрации на новата рамка, измежду които концерт, употребяващ API за местонахождение на устройството, таксуване от оператор и засвидетелствуване и „ джем сешън “, включващ музиканти от целия свят и основан на Edge Site Selection API, както и последващо потомство мобилна игра с висока разграничителна дарба, показана от Orange, Telefónica, Vodafone и Ericsson/Vonage. Очаква се занапред да забележим нови приложения, употребяващи новата рамка, която може доста да форсира създаването и времето за стартиране на пазара. През идващите 12 месеца ще бъдат стартирани и стратегии за ранно приемане за разработчици.
Премиерите на нови флагман смарт телефони
също не липсваха на тазгодишното издание на събитието, въпреки и да бяха по-малко от преди. От най-големите производители се открои представянето на новата серия Xiaomi 13, включваща три устройства, създадени в партньорство с Leica. Те се открояват с професионални оптични лещи от тази компания, най-новото потомство процесори Snapdragon 8 Gen 2 и 5 години актуализации за сигурност. Компанията показа също нов интелигентен часовник, безжични слушалки и идващото си потомство електрически скутери, с което за следващ път подчертава на развиването на екосистемата си от смарт артикули. Сред останалите производители, които демонстрираха нови смарт телефон модели, бяха TCL, Honor, Realme и HMD Global.
Изкуственият разсъдък
беше съвсем на всички места на Световния мобилен конгрес – от камерите на показаните нови модели телефони, през ръководството на мрежите, до нови AI решения от Ericsson, позволяващи отдалечено ръководство и реакция на разнообразни обстановки в действително време. В рамките на стартъп форума 4YFN, който се организира като част от конгреса, беше показана и визията на учители и софтуерни бизнесмени за това по какъв начин изкуственият разсъдък ще промени образованието.
Икономика на 5G скорост
Според годишния отчет за световната мобилна стопанска система на GSMA, оповестен на конгреса, петото потомство мобилни мрежи (т.нар. 5G) ще измести предходното - 4G – през 2029 година, а до края на десетилетието 5G клиентите ще надвишават пет милиарда. През 2023 година този индикатор се чака да доближи 1,5 милиарда. Повечето оператори чакат частните безжични мрежи да съставляват до 20% от общите им корпоративни доходи.

Според отчета на GSM асоциацията, 5G ще добави съвсем 1 трилион щ. $ към световната стопанска система през 2030 година и ще донесе растеж на процедура на всеки бранш, а тези на услугите (46%) и производството (33%) ще се облагодетелстват най-вече от развиването на този мобилен стандарт. Сред новите цифрови сегменти, които ще се развиват най-бързо в резултат на това, са метавселените, изкуственият разсъдък и носимите технологии. За разлика от предходни години, в този момент измежду фокусите на Световния мобилен конгрес беше и спортът. В рамките на форума се организира мини-конгресът Sports Tomorrow, в който софтуерният бранш си партнира с футболния клуб Барселона, с цел да покаже по какъв начин дигитализацията може да промени визията ни за спортно преживяване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР