Тела на руски войници лежат разпръснати из превзетите села, докато

...
Тела на руски войници лежат разпръснати из превзетите села, докато
Коментари Харесай

Ал Джазира: Руските сили бягат паникьосани по време на източното си отстъпление

Тела на съветски бойци лежат разпръснати из превзетите села, до момента в който борбата за Източна Украйна се ускорява и силите на Киев се пробват да напреднат в региона на Луганск, написа " Ал Джазира ".
 
Хиляди съветски бойци се отдръпнаха от фронтовата зона през последните дни, оставяйки след себе си огромни опустошения. Кратери от бомби, изгорели транспортни средства и трупове са разпръснати по пътищата, водещи към източния фронт. След съветското оттегляне от село Торске в региона на Донецк, съветски военни униформи висят в изоставени домове, които бойците бяха завзели.
 
Руски бойци бяха окопани на позиции в Торске единствено преди няколко дни, само че в този момент са сменени от украински бойци, патрулиращи по улиците. " Беше извънредно. Нямаше живот. Съседите ни напуснаха и съветските бойци превзеха къщите им ", сподели Антонина, пенсионерка в Торске, пред " Ал Джазира ". " Но когато си потеглиха, те тичаха и се паникьосаха на улицата ".
 
Дима, фермер, разказа бързия поврат на събитията, когато съветските сили избягаха от неговия град. " Седяхме в мазето три-четири дни, просто оцелявайки ", сподели Дима. " Имаше толкоз доста обстрел и по-късно те избягаха в горите. " Възрастна жена, описваща съветското оттегляне, разяснява: " Те се движеха на всички места, караха по пътя, доста транспортни средства, само че ме е боязън да приказвам за това ".
 
В репортаж от Торске, на 15 километра източно от неотдавна отвоювания стратегически град Лиман, Чарлз Стратфорд от " Ал Джазира " сподели, че регионите към селото са " разрушения от снаряди ", оставяйки унищожени транспортни средства, някои с тела вътре, подредени по пътя за Кремина, където съветските сили се прегрупираха.
 
Украинската войска заяви в неделя за яростни боеве към градовете Бахмут и Авдиевка в Донецк, където съветските сили претендираха за някои скорошни териториални придобивки. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не призна загуба на територия, само че сподели, че към двата града се следи " най-напрегната обстановка " на цялата територия на Украйна.
 
Засилване на натиска Междувременно украинските сили не престават да напредват към следената от Русия Кремина и към района на Луганск. Западните оръжия помогнаха на украинската войска да си върне повече територия през последния месец, в сравнение с съветските сили превзеха за пет месеца.
 
Настъплението подкопа изказванието на Кремъл при започване на този месец, че публично е анексирал Донецк, прилежащия Луганск и южните райони Запорожие и Херсон. Четирите територии са основен сухопътен кулоар сред Русия и Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 година, и дружно съставляват към 20 % от Украйна.
 
Под възходящ напън, съветският президент Владимир Путин продължи да трансформира военното си управление, назначавайки нов военачалник, който да управлява войната против Украйна, откакто претърпя поредност от военни неуспехи. Украйна си възвърна повече от 1170 кв. км. земя в южната си област Херсон, откогато стартира контраатаката си против Русия в края на август, заяви нейната войска.
 
Говорителят на Южното командване Наталия Хуменюк разяснява, че Украйна напредва, само че би трябвало да се направи доста, с цел да се обезпечи неотдавна отвоюваната територия. " Продължава работата по консолидирането на територията, разчистването й и провеждането на стабилизиращи интервенции, защото селищата, в които влизаме, съдържат доста изненади, оставени от съветските окупатори ", сподели тя по украинската национална телевизия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР